Terug naar het overzicht
16 januari 2023
Videopodcast

Het verzekeringslandschap in België: hoe kan een KMO zich optimaal verzekeren?

In de derde aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we KMO-verzekeringsexpert Jan Van Houtven aan de microfoon. Samen met hem kijken we naar het verzekeringslandschap in België en wat dit betekent voor jouw KMO.

Elke KMO is anders en heeft een ander verzekeringspakket nodig
Face-to-face contact blijft belangrijk in de verkoop van verzekeringen

De rol van de verzekeringsmakelaar

Ondernemen is dynamisch en dat reflecteert zich ook in verzekeringsoplossingen. De hoofdtaak van een makelaar is in de eerste plaats risico’s analyseren en de juiste oplossingen aanreiken. Daarnaast is een makelaar iemand die goed kan luisteren, gericht vragen stelt en de klant bezoekt met als einddoel in te schatten waar risico’s zijn.

Het is cruciaal om in samenspraak met de klant ook de zaken te benoemen die niet verzekerd zijn om een zo transparant mogelijk verzekeringsdossier op te bouwen. Op die manier weet de klant in welke mate hij zelf instaat voor een aantal risico’s en voor welke risico’s hij kan terugvallen op zijn vertrouwde makelaar.

Waar ligt een KMO wakker van?

Als ondernemer word je tijdens dagdagelijkse activiteiten geconfronteerd met risico’s. Sommige verzekerbaar, andere niet. Het niet-verzekerbare of het zogenaamde ‘eigen ondernemingsrisico’ is een onderdeel waar een KMO steevast rekening mee moet houden. Zo zijn er risico’s die niet afgedekt kunnen worden of waar er geen risicodragers voor te vinden zijn. Hiervoor draagt de zaakvoerder zelf de verantwoordelijkheid.

Een hele reeks risico’s zijn wel verzekerbaar. Als ondernemer maak je zelf de afweging welke risico’s je zelf wil dragen of laat dekken door de juiste verzekeringsoplossing. Als verzekeringsmakelaar staan wij jou daar in bij met het juiste advies.

KNSF08754
Je kan nooit alles verzekeren, dat is een illusie
Jan Van Houtven • Commercial & Private Lines

Een up-to-date en helder verzekeringsdossier krijg je zo:

  • Tracht een totaalklant te zijn bij één adviseur. Waarom? Vanuit één enkel standpunt kan een makelaar dan observeren of alle risico’s wel degelijk afgedekt zijn en niets dubbel verzekerd is. Een valkuil die we regelmatig tegenkomen bij KMO’s is dat de onderneming zijn polissen verspreidt. Hij plaatst bijvoorbeeld één polis bij een zakenrelatie en de andere bij iemand anders. Hierdoor is er geen duidelijk overzicht of alle risico’s correct verzekerd zijn.
  • Plan een jaarlijks opvolggesprek in samen met de verzekeringsmakelaar om doorheen de lopende polissen te gaan. Op die manier controleert je ze samen en weet je meteen of ze nog up-to-date zijn.

Invloed van War for talent

De arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk veranderd en bedrijven zijn alsmaar meer opzoek naar ervaren profielen in een steeds kleiner wordende vijver. Ook dat heeft zijn invloed op de verzekeringsportefeuille van de KMO. Bij bedrijven met enkele 100’en werknemers is het algemeen goed om groepsverzekeringen af te sluiten voor werknemers op het vlak van medische kosten en of pensioenen. Dit sijpelt nu ook door naar de kleinere KMO om het aantrekken van ervaren profielen uit grotere bedrijven mogelijk te maken door dit te koppelen aan dergelijke plannen.

Verschilt ons verzekeringslandschap met buurlanden?

België is een atypisch land: de makelaar staat centraal in de distributie van verzekeringen. In onze omliggende landen is de rol van directe verzekeraars en bankverzekeraars sterker. Ook de digitale verkoop van verzekeringen heeft een groter marktaandeel in andere landen. In de particuliere markt is de groei in het digitale wel merkbaar, maar voor de professionele verzekeringen heeft een Belgische klant nog steeds het meeste vertrouwen in menselijk en persoonlijk advies op maat.

Jan Van Houtven jdw 003 150x150
Jan Van Houtven
General Manager Commercial & Private Lines

Gere­la­teer­de berichten

Videpodcast re integratie

Video­pod­cast – Re-integratietrajecten

Videopodcast
31.03.2023

In de vijfde aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Evelyne Lauwers, expert arbeidsongeschiktheid, over wat re-integratietrajecten omvatten en waarom werkgevers bij ons aankloppen voor advies.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Re-integratietrajecten
Videpodcast oogstverzekering2

Video­pod­cast – Oogstverzekering

Videopodcast
27.02.2023

In de vierde aflevering van onze podcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Veerle Geudens, expert in landbouw en klimaat, over klimaatrisico’s. Ze gaat dieper in op hoe landbouw- en productiebedrijven zich via een oogstverzekering kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Oogstverzekering
Videpodcast aanvullende pensioenen

Video­pod­cast — Aan­vul­len­de pensioenen

Videopodcast
14.11.2022

In de tweede aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we Pension Consultancy-expert Saskia Defreyne aan de microfoon. Saskia is een gevestigde waarde op vlak van advisering rond aanvullende pensioenen en heeft een uitgebreide kennis van de verzekeringssector en pensioenfondsen.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Aanvullende pensioenen
Videopodcast cyber insurance

Video­pod­cast — Cyber insurance

Videopodcast
07.10.2022

In de eerste aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we cybersecurity-expert Tom Van Britsom aan de microfoon. Tom is manager business development met een diepgewortelde interesse in cyber security en cyber insurance.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Cyber insurance