Aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor speed pedelecs

Let goed op als je met een speed pedelec de baan op gaat. Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen.

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor speed pedelecs

Voor speed pedelecs, elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u, gelden in België sinds 1 oktober dezelfde regels als voor bromfietsen. Fietsen die sneller kunnen dan 45 km/u worden beschouwd als motorfiets. Voor de normale elektrische fietsen met een maximumsnelheid van 25 km/u verandert er verder niets. Daarvoor gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen.

Dit verandert er concreet voor speed pedelecs:

  • Verzekering: Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. Bij een fiets met elektrische hulpmotor hoeft dit dus niet.
  • Een helm wordt verplicht: Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Dat hoeft geen bromfietshelm te zijn maar mag een fietshelm zijn, op voorwaarde dat die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.
  • Nummerplaat op de fiets: Speed pedelecs moeten ook worden uitgerust met een nummerplaat die begint met de letter ‘P’. Ze meten 10×12 centimeter.
  • Bromfietscertificaat: Bestuurders van een speed pedelec moeten beschikken over een bromfietscertificaat.
  • Plaats op de weg: Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder. Voorwaarde is dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht.

Wij zijn er voor u.