Bescherm uw medewerkers tegen mobiliteitsrisico’s

Als werkgever zet u maximaal in op de veiligheid van uw medewerkers, ook in het verkeer. Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers zich veilig kunnen verplaatsen? Welke verzekeringen helpen u daarbij? Idealiter houdt u in het verzekeringsplan van uw bedrijf rekening met elk vervoersmiddel en zet u daarnaast volop in op sensibilisering van uw medewerkers.

Bescherm uw medewerkers tegen mobiliteitsrisico’s

Experts stellen vast dat het mobiliteitslandschap verandert onder invloed van de coronacrisis. Belgen grijpen vaker naar de fiets, tegelijkertijd wint ook de wagen opnieuw aan populariteit. Een aangepast mobiliteitsbeleid helpt uw bedrijf om de mobiliteitsrisico’s waarmee uw medewerkers dagelijks worden geconfronteerd goed in te schatten en in te dijken. Collega Erik Blankaerts, Deputy Director Accident en Car/Fleet, geeft in deze whitepaper tekst en uitleg bij de verschillende mobiliteitsrisico’s en -verzekeringen. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier.

Van thuiswerk tot expatriëring en van fiets tot vliegtuig

Of uw medewerkers aan het werk zijn op uw bedrijfssite, van thuis werken, op weg zijn van of naar het werk of zich voor een opdracht in het buitenland bevinden, als werkgever zorgt u voor een goede bescherming in geval van pech.

De mobiliteitsrisico’s waarmee uw medewerkers te maken hebben, verschillen naargelang het vervoersmiddel dat zij gebruiken. Voor een medewerker die met de auto naar het werk komt, is een andere aanpak vereist dan voor een medewerker die op een speedpedelec rijdt of te voet komt.

Het is bij de uitwerking van het mobiliteitsbeleid van uw bedrijf daarom belangrijk om de verschillende type vervoersmiddelen in kaart te brengen en een verzekeringsdekking af te sluiten die rekening houdt met al uw medewerkers. Weet dat u ook deelmobiliteit kan betrekken bij uw mobiliteitsplan: deelfietsen, – auto’s en zelfs -steps kunnen mee verzekerd worden.

Medewerkers sensibiliseren = duurzaam mobiliteitsbeleid

Omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen, raden wij u ook aan om binnen uw bedrijf te investeren in preventie.

Door uw medewerkers te sensibiliseren rond mobiliteitsrisico’s, verkleint u de kans op ongevallen. Dit kan door middel van opleidingen rond/over algemene verkeersveiligheid of het voorzien in onderhoud van hun vervoersmiddel, maar evengoed door hen te informeren over verkeerssituaties die impact hebben op hun professionele verplaatsingen (bijvoorbeeld tijdelijke werkzaamheden in de buurt van uw bedrijf).

Voor medewerkers die voor een korte periode of net langere tijd in het buitenland verblijven, bestaan er aangepaste programma’s die hen voorbereiden op hun verblijf. Deze worden aangeboden door professionele security providers gelinkt aan de reisbijstands- of expatverzekering die u voor uw medewerkers heeft afgesloten.

Sensibilisering kan in allerlei vormen maar is hoe dan ook cruciaal voor elk bedrijf dat inzet op een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Erik Blankaerts

Meer info?

Wij staan uw bedrijf graag bij om een plan op maat uit te werken waarbij al uw medewerkers en hun vervoersmiddelen verzekerd zijn. U kan bij ons terecht via vlootverzekering@vanbreda.be.

Raadpleeg zeker ook ons Kenniscentrum waar u onze whitepaper over mobiliteitsrisico’s kan downloaden.