Bijna helft kmo’s biedt (nog) geen hospitalisatieverzekering aan

HR-dienstverlener SD Worx deed een bevraging bij een driehonderdtal bedrijven met maximum honderd werknemers om het loonbeleid van Belgische kmo’s in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de kmo’s in ons land geen hospitalisatieverzekering aanbiedt aan zijn personeel. Deze verzekering heeft nochtans tal van voordelen voor uw medewerkers.

Bijna helft kmo’s biedt (nog) geen hospitalisatieverzekering aan

SD Worx deed de bevraging in juni 2018.  Op de vraag of een hospitalisatieverzekering deel uitmaakt van de looncomponenten bij de 339 kmo-bedrijven, antwoordde slechts iets meer dan de helft van de ondervraagde bedrijfsleiders positief. Een kwart van de kmo’s gaf aan momenteel nog geen hospitalisatieverzekering aan te bieden aan hun personeelsleden, maar toonden wel interesse in dit extralegaal voordeel. 20% van hen heeft geen interesse of geeft aan niet te weten wat een hospitalisatieverzekering precies inhoudt.

Voor Marc Van kerckhoven, Director Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits, zijn de resultaten van de SD Worx-bevraging opvallend.

“Een hospitalisatieverzekering is heel populair in België. Uit cijfers van Assuralia blijkt dat ruim 4 miljoen Belgen zijn aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering en nog eens hetzelfde aantal heeft een hospitalisatieverzekering op individuele basis bij de mutualiteit. Hieruit blijkt dat de 56% vertegenwoordiging van deze verzekeringsoplossing bij de Belgische kmo’s eerder aan de lage kant is.”

Kmo’s zien op tegen administratieve rompslomp

Dat zo veel Belgen een hospitalisatieverzekering afsluiten, heeft alles te maken met de hoge en stijgende kosten voor een ziekenhuisopname of de behandeling van een ernstige ziekte. Hoewel de sociale zekerheid tussenkomt voor de meeste medische kosten, blijft er meestal nog een remgeld ten laste van de patiënt. Ook de supplementen op honoraria en verblijfskosten kunnen hoog oplopen, waardoor de patiënt – zeker bij een ziekenhuisopname – geconfronteerd wordt met een aantal hoge kosten.

Iedereen kan een individuele hospitalisatieverzekering afsluiten bij een private ziekteverzekeraar of via de mutualiteit. Maar indien de werkgever een collectieve hospitalisatieverzekering afsluit voor zijn personeelsleden en hun gezinsleden, zijn er een aantal duidelijke voordelen: de premiezetting is gunstiger, alsook de acceptatiecriteria. Ook voor de werkgever is er een duidelijk voordeel. Door het aanbieden van een hospitalisatieverzekering, wordt deze immers interessanter voor huidige en toekomstige werknemers.

“We merken echter dat vooral kmo’s de administratieve rompslomp die een collectieve hospitalisatieverzekering met zich kan meebrengen als een grote drempel ervaren”, zegt Marc Van kerckhoven. “Zo moeten nieuwe indiensttredingen onmiddellijk door de werkgever gemeld worden aan de verzekeraar zodat nieuwe personeelsleden en hun gezinsleden onmiddellijk kunnen genieten van de voordelen van de collectieve hospitalisatieverzekering. Ook alle gezinswijzigingen en uitdiensttredingen moeten onmiddellijk door de werkgever gemeld worden aan de verzekeraar. Dit om te vermijden dat personen die niet meer voldoen aan de aansluitingscriteria, zoals bijvoorbeeld meerderjarige kinderen, werknemers die het bedrijf verlaten hebben of gepensioneerden, nog langer aangesloten blijven bij de collectieve hospitalisatieverzekering.”

Hospi via Payroll: nieuw product op maat van kmo’s

Voor kmo’s die wel een collectieve hospitalisatieverzekering willen aanbieden aan hun personeelsleden, maar niet wakker willen liggen van de administratieve rompslomp ervan, hebben Vanbreda Risk & Benefits en SD Worx de handen in elkaar geslagen en een nieuw product ontwikkeld: ‘Hospi via Payroll’.

Marc Van kerckhoven: “Dit is een collectieve hospitalisatieverzekering op maat gemaakt voor start-ups en kmo’s van 10 tot 100 medewerkers, die voor hun loonadministratie beroep doen op SD Worx. De dekking is één van de meest uitgebreide op de markt en de premie is goedkoper dan die van gelijkaardige individuele hospitalisatieverzekeringen. Bovendien gebeurt de aansluiting zonder medische formaliteiten en zonder wachttijden.”

Hospi via Payroll staat garant voor een eenvoudige administratie, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Werkgevers lopen niet meer het risico om nieuwe aansluitingen laattijdig door te geven, aangezien alle werknemers op de payroll onmiddellijk aangesloten worden via het loonverwerkingssysteem van SD Worx. Werknemers op hun beurt kunnen beroep doen op de Vanbreda HealthCare App om op een heel eenvoudige manier een hospitalisatie te melden of medische kosten in te dienen.

Meer weten? Ontdek alles over Hospi via Payroll via www.hospi-via-payroll.be.

Karolien Goethals

Wij zijn er voor u.

Voor meer informatie contacteer ons op het telefoonnummer 03 217 67 67 of via e-mail: info@vanbreda.be.