Vanbreda brengt HR-professionals samen rond burn-out

Op 13 september organiseerde Vanbreda Risk & Benefits een seminarie rond trends in de gezondheidszorg en burn-out. Na boeiende sessies van Vanbreda-specialisten en professor Lode Godderis (KU Leuven), keken de 60 aanwezige HR-professionals samen met regisseur Nic Balthazar naar diens bekroonde film "Everybody Happy".

Vanbreda brengt HR-professionals samen rond burn-out

Het seminarie, dat georganiseerd werd door de Employee Benefits-afdeling van Vanbreda, vond plaats in Utopolis Mechelen. De experts van Vanbreda belichtten eerst enkele belangrijke trends in de gezondheidszorg. Onder meer de nieuwe ziekenhuisfinanciering van minister Maggie De Block en de stijgende hospitalisatiekosten kwamen aan bod.

“De kost per verzekerde stijgt gemiddeld met vijf procent per jaar”, aldus Koen De Moor, deputy director bij Vanbreda. “De stijging is vooral toe te schrijven aan de éénpersoonskamers, waar de supplementen voor verblijf en honoraria sterk gestegen zijn.”

Burn-out: bedrijven moeten heft in handen nemen

Voor de behandeling van het thema burn-out, een werkgerelateerde aandoening die veel impact heeft op onder meer het gewaarborgd inkomen, had Vanbreda professor Lode Godderis uitgenodigd. Hij is een autoriteit op dit vlak. Tijdens zijn uiteenzetting brak hij een lans voor een preventieve aanpak door bedrijven.

“De leidinggevende speelt een cruciale rol in het voorkomen van burn-out. Hij of zij zou dubbel zoveel tijd moeten investeren in het geven van positieve feedback dan in het geven van negatieve feedback. Door bewust positieve emoties te stimuleren, kunnen een heleboel problemen voorkomen worden.”

Marc Van kerckhoven, deputy director bij Vanbreda, had na de uiteenzetting van Godderis nog een belangrijk advies voor de aanwezige hr-professionals. “Op het vlak van burn-out moeten bedrijven zichzelf in de driver’s seat zetten. We adviseren hen om zelf het heft in handen te nemen om medewerkers te beschermen én om ze weer aan het werk te krijgen na een burn-out. Daarnaast moeten ze duidelijk bepalen welke risico’s ze zelf dragen en voor welke risico’s ze zich willen verzekeren.”

Bekroonde "Everybody Happy" doet nadenken

Ter afsluiting van het seminarie kregen de deelnemers in avant-première “Everybody Happy” te zien. Die film, waarvoor regisseur Nic Balthazar eerder deze maand de prijs voor Beste Regie won op het wereldfilmfestival van Montréal, draait rond een comedian die op het randje van burn-out staat.

Na afloop van de film nam Nic Balthazar, die graag inging op de uitnodiging van Vanbreda om aanwezig te zijn op de avant-première, zelf het woord. Hij had het onder meer over zijn eigen piekergedachten en over de onrustwekkende stijging van het aantal burn-outs en andere psychische aandoeningen in onze maatschappij. “Gewoon ‘goed’ is vandaag niet meer goed genoeg”, aldus de regisseur. “Dat leidt tot een absurde toename van psychische klachten. En het straffe is: we doen het vaak onszelf aan. Dat betekent gelukkig wel dat we het onszelf ook weer kunnen afleren. Bewust vaker glimlachen is zeker niet dé oplossing voor burn-out, maar het kan wél een begin zijn.”

Wij zijn er voor u.