Cyberstudie 2019: fors meer schades bij Belgische bedrijven

Het aantal bedrijven dat zich verzekert tegen cyberrisico’s is in 2018 met 70% toegenomen. Dat blijkt geen overbodige luxe: het aantal schades als gevolg van cyberrisico’s is vorig jaar met bijna 200% gestegen. In onze Cyberstudie 2019 gaan we dieper in op deze evoluties.

Cyberstudie 2019: fors meer schades bij Belgische bedrijven

Vanbreda Risk & Benefits brengt jaarlijks een uitgebreide studie over cyberrisico’s uit. In de Cyberstudie 2019 houden we niet alleen de groei van onze eigen cyberportefeuille tegen het licht, we maken ook een analyse van de schadegevallen. Doordat we over een grote portefeuille in cyberverzekeringen beschikken, biedt deze analyse unieke inzichten voor de Belgische markt.

Bedrijven gaan zich beter beschermen

Vijf jaar nadat de cyberverzekering op de markt kwam, neemt de vraag nog steeds toe. In 2018 steeg het aantal bedrijven dat zo’n polis afsloot zelfs met 70% ten opzichte van 2017.

“Aanvankelijk waren het vooral banken en ziekenhuizen die een cyberverzekering afsloten”, zegt onze expert Tom Van Britsom. “Maar sinds 2016 tekenen steeds meer bedrijven uit andere sectoren in op deze polis, onder hen ook heel wat kmo’s.”

Cyberschades worden talrijker én zwaarder

Uit onze Cyberstudie 2019 blijkt ook dat het aantal schades als gevolg van cyberincidenten toeneemt. Ten opzichte van 2017 werden er in 2018 194% meer schades genoteerd.

Tom Van Britsom: “In een meerderheid van de gevallen gaat het om Cryptolockers, waarbij het IT-netwerk van bedrijven wordt versleuteld en pas wordt vrijgegeven nadat er losgeld is betaald. Maar we hebben ook schades gehad waarbij het financiële verlies opliep tot enkele honderduizenden euro’s of zelfs meer.”

Tom Van Britsom

Ontvang gratis het volledige rapport

Wilt u weten welke types van cybercrime het vaakst voorvallen bij Belgische bedrijven? Hoeveel financiële schade deze verschillende types gemiddeld veroorzaken? En wat de impact van zo’n schade is op uw verzekeringspremie?

Stuur ons een mail op cybersecure@vanbreda.be of bel naar 03 292 00 13, en wij bezorgen u gratis de volledige Cyberstudie 2019.