Autoverzekering: waarom uw ‘groene kaart’ niet wit mag zijn

Veel bedrijven en bedrijfsleiders krijgen vandaag hun autoverzekeringspapieren digitaal toegestuurd. Dankzij deze efficiënte manier van werken kunnen ze snel weer met een gerust hart de baan op. Maar er schuilt wel een addertje onder het gras: als ze hun ‘groene kaart’ afprinten op wit papier, is deze niet geldig.

Autoverzekering: waarom uw ‘groene kaart’ niet wit mag zijn

Stel u volgende situatie voor: één van uw medewerkers staat op het punt om naar de autokeuring te vertrekken als hij erachter komt dat zijn autoverzekeringsdocument verlopen is. Hij neemt contact met u op en vraagt of u de ‘groene kaart’ van zijn bedrijfswagen kunt doormailen. U stuurt de groene kaart door, uw medewerker print ze af, en quasi zonder vertraging staat hij even later bij de autokeuring.

Maar nog voor zijn auto aan een grondig onderzoek wordt onderworpen, krijgt uw medewerker een koude douche te verwerken. Want wat blijkt? Hij heeft zijn groene kaart afgeprint op wit papier. En zoals de naam doet vermoeden, moet een groene kaart écht wel groen zijn. Het gevolg? Uw medewerker kan, hoe goed zijn auto voor de rest ook in orde is, sowieso terugkomen voor een herkeuring.

Altijd afprinten op groen papier

Misschien eerst het goede nieuws: ondanks dat de groene kaart wit is, is de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van uw werknemer in orde. Hij is dus goed verzekerd. Wat niet in orde is, is zijn verzekeringsbewijs zelf.

De kleur van het bewijs van verzekering is internationaal vastgelegd op groen. Dat betekent dat bij een politiecontrole, bij de autokeuring of bij de rijschool altijd een correcte groene kaart moet kunnen worden voorgelegd. Met een kopie of een witte versie, wordt u zonder genade aan de kant gehouden of weer naar huis gestuurd. Indien u uw verzekeringsdocumenten dus online ontvangt, moet u deze afprinten op een groen papier. De tint (donker- of lichtgroen) maakt zelfs niet uit, zolang het maar groen is.

Wij zijn er voor u.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief.