Inbraak in bestelwagen: hoe u beschermen?

Het stelen van materialen uit bestelwagens in ons land is een alledaagse bezigheid geworden voor criminelen. De donkere wintermaanden maken het de inbreker nog eenvoudiger om toe te slaan. Welke maatregelen kunt u als zelfstandige nemen en hoe kunt u zich hiertegen verzekeren met een betaalbare oplossing?

Inbraak in bestelwagen: hoe u beschermen?

De artikels over criminelen die inbreken in bestelwagens zijn niet meer weg te slaan uit onze kranten. De laatste maanden krijgen alle regio’s in ons land hiermee af te rekenen.

 • Twee bestelwagens met werkmateriaal gestolen in Maasland (01/10/2019 bron: Nieuwsblad)
 • Twee bestelwagens leeggeplunderd in Westkerke (31/10/2019 bron: HLN)
 • Weer voorraad werkmateriaal gestolen uit bestelwagen in Ruiselede (22/11/2019 bron: HLN)

Vaak lezen we dan ook nog dat de zelfstandigen niet meteen op de financiële middelen kunnen rekenen om hun materiaal opnieuw aan te kopen. Als gevolg hiervan gaat het niet alleen om materieel verlies, maar ook om broodroof. Daarom is het noodzakelijk om u als zelfstandige voldoende te beschermen en uzelf bijkomend in te dekken voor financieel verlies.

Preventiemaatregelen om diefstal te voorkomen

Zelf kunt u uiteraard ook al enkele maatregelen nemen om uw kostbaar materiaal te beschermen:

 • Laat uw laaddeuren nooit openstaan, ook al moet u voortdurend laden of lossen.
 • Parkeer uw camionette in een individuele garage of op een afgesloten terrein.
 • Laat kostbare werktuigen en machines niet in uw camionette liggen.
 • Maak gebruik van camera’s indien de mogelijkheid zich hier toe verleent.
 • Als u op de oprit parkeert, zorg er dan voor dat uw laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de poort of muur staan.

Indien u al enkele van deze maatregelen kunt toepassen, zullen de inbrekers minder snel geneigd zijn om bij u toe te slaan. Wees ook extra alert in de donkere wintermaanden en aarzel niet wanneer u iets verdachts zou opmerken om de politie te contacteren.

Betaalbare verzekeringsoplossing tegen diefstal

Het nemen van bovenstaande maatregelen is al een eerste stap in de goede richting en vermindert de kans op diefstal uit uw bestelwagen(s). Bijkomend is het afsluiten van een goede verzekering om uw materiaal en schade aan het voertuig als gevolg van diefstal te vergoeden een belangrijke factor.

Enige tijd geleden was het verzekeren van uw materiaal in uw bestelwagen niet mogelijk of alleszins niet haalbaar voor de meeste zelfstandigen vanwege de hoge kostprijs.

Door het ontstaan van de verzekering ‘Vervoer van goederen over de weg voor eigen rekening’ of kortweg V.E.R., zorgt Vanbreda Risk & Benefits ervoor dat er nu wel een passend en betaalbaar antwoord klaar is om de financiële gevolgen van diefstal uit camionettes te dekken.

De verzekering dekt alle eigen goederen indien deze vervoerd worden met eigen middelen. Deze moeten wel kaderen in uw beroepsactiviteit. Het moet gaan om machines, materialen en werktuigen.

Waarborgen van de verzekering V.E.R.

We geven u kort een overzicht van enkele waarborgen en de territorialiteit binnen de V.E.R.-verzekering.

U kan dekking krijgen indien:

 • Iemand in het voertuig heeft ingebroken en de goederen werden gestolen.
 • Iemand het voertuig en de goederen steelt.
 • Iemand met geweld de goederen uit het voertuig steelt.
 • Er schade is aan de goederen ten gevolge van laden en lossen.
 • Schade aan verzekerde goederen zonder schade aan het voertuig bv: u maakt een noodstop in het verkeer en hierdoor valt of verschuift de lading.

De territorialiteit van de verzekering is standaard Benelux/Frankrijk/Duitsland maar kan uitgebreid worden tot de EU.

Ontdek nog meer waarborgen en premies via onderstaande infofiche of vraag meteen meer informatie op via 03/217.67.53 of jesse.mertens@vanbreda.be

Jesse Mertens