Kidnap & Ransom: wat zijn de doelwitten?

Wie op zakenreis vertrekt of als expat op een exotische locatie werkt, moet nog altijd voorbereid zijn op ontvoeringen, gijzelingen of afpersing. Dat blijkt uit de Crisis Monitor van Unity Resources Group. Vooral Afrika en Midden- en Zuid-Amerika blijven favoriete doelwitten van piraten en kidnappers. Wij maakten voor u een regionale analyse van de kidnap & ransom cijfers.

K&R: wat zijn de doelwitten?

Amerika: Mexico en Columbia zijn risicolanden

Midden- en Zuid-Amerika kende in het tweede kwartaal van 2017 een daling van 20% in het aantal ontvoeringen, maar blijft wel de op één na meest getroffen regio.

Mexico heeft nog steeds te kampen met toenemend geweld omdat de grote drugscartels uiteenvallen in kleinere groeperingen. In mei werd als gevolg hiervan het grootste aantal moorden geregistreerd in de laatste 20 jaar.

In Columbia verstoren dissidenten nog steeds de vredesgesprekken tussen het ELN, het FARC en het Columbiaanse regime.

Europa: vooral slachtoffer van terrorisme

Europa is de op één na minste getroffen regio. De meeste ontvoeringen en gijzelingen van Europeanen gebeuren in Amerika, vooral in Mexico en Columbia. Wel vonden er een aantal terroristische aanvallen plaats in o.a. Moskou, Stockholm en het Verenigd Koninkrijk. Europa zal altijd meer risico lopen op terroristische aanvallen dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, omdat het Europese vasteland veel dichter gelegen is bij conflictgebieden zoals het Midden-Oosten.

Afrika: sterkste stijging in aantal kidnappings

Globaal gezien kende Afrika de meeste kidnappings in het tweede kwartaal van 2017. In vergelijking met het eerste kwartaal steeg dit aantal nog met 65%. Deze reusachtige stijging verspreidt zich over verschillende Afrikaanse landen, maar situeert zich toch vooral in Centraal-Afrika (Congo, Kenia, Mali en Nigeria), de Golf van Aden en een deel van de Arabische Zee.

Midden-Oosten: veel onrust

Naast de conflicten in Syrië, Jemen en Irak nam de onrust in het Midden-Oosten nog toe door de economische blokkade van Qatar. Hierdoor werden de handelsactiviteiten en zakenreizen naar en in het land onderbroken. Het Irakese regime kondigde dan weer aan dat ze ISIS hadden verdreven uit de noordelijke stad Mosul, maar de terreurgroep controleert wel nog steeds een grote stad in het zuiden en blijft zelfmoordaanslagen en kidnappings plegen doorheen het land. In Turkije is er vooral sprake van illegale hechtenissen. Tal van journalisten en mensenrechtenactivisten werden in het tweede kwartaal van 2017 gearresteerd onder beschuldiging van daden van verraad tegen het regime van President Erdogan.

Azië: halvering van het aantal ontvoeringen

In Azië is het aantal kidnappings in het tweede kwartaal van 2017 gehalveerd, maar in Pakistan en Papoea-Nieuw-Guinea zien we een merkbare stijging. Pakistan heeft te kampen met aanhoudende moeilijkheden tussen militanten en het leger terwijl Papoea-Nieuw-Guinea vooral getroffen wordt door piraterij langs de kusten. Ook in de Fillipijnen gaat de veiligheidstoestand achteruit door heftige en aanhoudende botsingen tussen Islamitische militanten en de Fillipijnse regering.

Onze experts geven u graag advies

Alvorens u een filiaal vestigt in het buitenland of uw internationale afzetmarkt uitbreidt, is het dus belangrijk dat u goed op de hoogte bent van het socio-economische klimaat, de culturele, religieuze en politieke principes en hoe u moet reageren in niet-vertrouwde situaties. De kidnap & ransom specialisten van Vanbreda Risk & Benefits adviseren u graag in deze complexe materie.