Pech in het buitenland: de voordelen van een reisbijstandsverzekering

“Nood aan bijstand op vakantie of op zakenreis, hoezo?” We denken meestal pas aan een reisbijstandsverzekering wanneer we al op reis zijn vertrokken of, erger nog, wanneer er zich al iets heeft voorgedaan. Met de vakantieperiode om de hoek, en met de toenemende internationale mobiliteit van uw medewerkers, kunt u niet om de voordelen van een reisbijstandsverzekering heen. Wat is het verschil tussen de dekking in een reisbijstandsverzekering en die via de mutualiteit, een hospitalisatieverzekering of een creditcard?

Pech in het buitenland: de voordelen van een reisbijstandsverzekering

Is een reisbijstandsverzekering noodzakelijk voor elke bestemming?

Het is steeds aan te raden om een reisbijstandsverzekering af te sluiten, maar voor sommige bestemmingen is het een absolute must.

Voor een avontuurlijke reis of verre bestemming is het bijvoorbeeld meer dan aangewezen om te kiezen voor een reisbijstandsverzekering. De ‘bijstand’ is immers de grootste troef van die verzekering.

Stel u maar eens voor dat u uw been breekt tijdens de beklimming van de Mount Everest, en u zelf naar het ziekenhuis moet zien te geraken. Het is niet evident om dit op eigen houtje te organiseren. U bent meestal in paniek als er iets gebeurt, wat natuurlijk niet helpt om de situatie goed te overdenken en aan te pakken. U bent op uw reisbestemming bovendien vaak onvoldoende bekend met de taal, de lokale instanties, de medische terminologie, enzovoort.

Op dat ogenblik beroep kunnen doen op een professionele partij om u bij te staan of de organisatie van uw incident op zich te nemen, is voor elke reiziger meer dan welkom.

Wanneer kan ik beroep doen op de bijstandscentrale?

Bij elk incident dat u overkomt in het buitenland (ziekte, ongeval, diefstal, vervroegde terugkeer omwille van een ziek familielid, terrorisme) kunt u beroep doen op de bijstandscentrale van uw reisbijstandsverzekeraar. Zij staan 24 op 7 voor u klaar met professioneel advies en bijstand, zowel voor vrijblijvende als voor urgente zaken.

Bijvoorbeeld:

 • Ik heb een zware longontsteking in Portugal. Bij welk ziekenhuis of welke specialist kan ik terecht?
 • Mijn vader is plots ernstig ziek en opgenomen in het ziekenhuis. Hoe kan ik zo snel mogelijk terug van Canada naar België?
 • Ik heb last van astma maar mijn koffer met medicatie is zoek geraakt op de luchthaven in Kaapstad. Waar is mijn specifieke medicatie te verkrijgen?
 • Ik ben overvallen in Thailand en ben mijn portefeuille met mijn paspoort kwijt. Welke instantie kan mij helpen?
 • Er is een terroristische aanslag gebeurd in de buurt van mijn hotel in Tunesië. Hoe kan ik zo snel mogelijk naar een veilige plek worden gebracht?
 • Ik word aangeklaagd voor een ongeval dat ik heb veroorzaakt met mijn huurauto in IJsland waarbij een voetganger gewond is geraakt. Waar kan ik terecht voor juridische bijstand?
 • Er is een actieve vulkaan die het vliegtuigverkeer ernstig verstoort, waardoor mijn terugvlucht is geannuleerd. Hoe geraak ik toch naar huis of waar kan ik tijdelijk worden opgevangen?

Een goede reisbijstandsverzekering zorgt ervoor dat uw reis zorgeloos verloopt, ook wanneer u met pech wordt geconfronteerd.

Wat is het voordeel van een reisbijstandsverzekering?

Naast het verlenen van bijstand bij onder meer bovenstaande situaties, zorgt een reisbijstandsverzekering ook voor de vergoeding van mogelijk financieel verlies, zoals:

 • Medische kosten in het buitenland
 • Verlies of vertraging van bagage
 • Kosten door annulatie of vertraging van vluchten of vervroegde terugkeer
  Vergoeding bij ongeval (overlijden en blijvende invaliditeit)
 • Juridische bijstand
 • Politieke evacuatie

Het grote voordeel van een reisbijstandsverzekering is dat alle waarborgen in één pakket worden aangeboden. U koopt uzelf hiermee heel wat comfort in: uw verzekering is doorgaans wereldwijd geldig en u hoeft zich maar tot één partij te richten bij schade.

Medische kosten kunnen ook rechtstreeks aan de medische instantie worden vergoed (= derdebetalersysteem). Zo hoeft u zelf geen monsterbedragen neer te tellen als u bijvoorbeeld enkele dagen wordt opgenomen in een ziekenhuis in de VS.

We raden u daarom aan om een reisbijstandsverzekering af te sluiten op jaarbasis voor alle reizen die u en uw gezin of uw werknemers ondernemen. Dit kan al vanaf een zeer beperkt bedrag.

Volstaat de dekking in het buitenland via mijn mutualiteit, hospitalisatieverzekering of zelfs creditcard?

Sommige waarborgen, zoals medische kosten, zijn al gedekt via andere kanalen. Bijvoorbeeld via uw mutualiteit, hospitalisatieverzekering of reisverzekering via de creditcard waarmee u de vakantie hebt betaald.

Let wel: de dekking die deze partijen aanbieden is vaak erg beperkt. Zo gaat het meestal om het terugbetalen in plaats van voorschieten van kosten en vergoeden mutualiteiten op basis van de Belgische Riziv-barema’s (wat de vergoeding soms ontoereikend maakt voor medische zorg in het buitenland). Hospitalisatieverzekeringen beperken ook vaak hun tussenkomsten in het buitenland en er is vaak een geografische beperking aan de dekking. Zo kan er bijvoorbeeld enkel dekking worden geboden voor reizen in Europa of binnen het Middellandse Zee-gebied. Niet erg handig als u graag naar verre bestemmingen reist.

Daarom is een reisbijstandsverzekering toch sterk aanbevolen, zodat alle gemaakte medische kosten in het buitenland zijn verzekerd.

Wij zijn er voor jou

Wij werken graag oplossingen uit op maat van uw bedrijf voor de zakenreizen van uw medewerkers. Wij zorgen ervoor dat uw medewerkers optimaal zijn beschermd, zodat zij zorgeloos op reis kunnen vertrekken.

Voor meer informatie contacteer ons op het telefoonnummer 03 217 54 07 of via AccHealth@vanbreda.be.

Bent u werkzaam bij één van de grote bedrijfscliënten van Vanbreda? Dan kunt u ook via uw werkgever terecht op het MyVanbreda-platform voor een individuele reisverzekering voor uw privéreizen. Meer info vindt u op www.myvanbreda.be of via info@myvanbreda.be.