Hospitalisatieverzekering komt verplicht tussen voor kosten na poging tot zelfdoding

Vanaf 1 november 2024 dekt de hospitalisatieverzekering de kosten van een poging tot zelfdoding. De wet van 21 april 2024 wijzigt hiertoe de bestaande wetgeving in het kader van ziektekostenverzekeringen.

JOSEF04367

Huidige situatie

De wet van 4 april 2014 over de verzekeringen (Wet Verzekeringen) voorzag al een oplossing voor zelfdoding in het kader van de levensverzekeringen (waarbij het risico overlijden is verzekerd). De verzekeraar moet steeds dekking verlenen wanneer de verzekerde komt te overlijden door zelfdoding één jaar na de inwerkingtreding van de polis. Overlijdens door zelfdoding binnen het eerste jaar na inwerkingtreding van de polis zijn uit de dekking uitgesloten.

Deze bepaling geldt echter enkel voor de levensverzekeringen en kon dus niet toegepast worden op andere persoonsverzekeringen waaronder de ziektekostenverzekeringsovereenkomst zoals de hospitalisatieverzekering, ambulante kosten, …

Kosten die voortvloeien uit een poging tot zelfdoding worden door de verschillende hospitalisatieverzekeringen op de markt niet gedekt. Verzekeraars konden tot op heden de tussenkomst weigeren in dergelijke gevallen omdat zelfdoding gekwalificeerd wordt als een opzettelijke daad en de opzettelijke daad een expliciete uitsluitingsgrond is in de Wet Verzekeringen.

Wat verandert er?

De wet van 21 april 2024 voegt een nieuwe bepaling toe aan de Wet Verzekeringen die de verzekeraars verbiedt om prestaties die voortvloeien uit een poging tot zelfdoding uit te sluiten uit de ziektekostenverzekeringsovereenkomst. Voorts mogen verzekeraars het sluiten van een ziektekostenverzekeringsovereenkomst niet weigeren omwille van een voorafgaandelijke poging tot zelfdoding en mogen ze hier ook geen bijpremie voor aanrekenen.

Aandachtspunten

Let wel: de nieuwe bepalingen zijn enkel van toepassing op ziektekostenverzekeringsovereenkomsten. Andere ziekteverzekeringsovereenkomsten zoals een verzekering gewaarborgd inkomen kunnen dus wel nog het voorwerp uitmaken van uitsluitingen, weigeringen of bijpremies omwille van een voorafgaandelijke poging tot zelfdoding.

Tot slot bepaalt de wet dat personen die een poging tot zelfdoding hebben ondernomen bij onderschrijving van een ziekteverzekeringsovereenkomst, deze poging moeten meedelen aan de verzekeraar. Wanneer na deze poging meer dan een jaar geleden is, kan de verzekeraar geen rekening houden met deze poging bij het bepalen van de huidige gezondheidstoestand van de verzekerde.

Meer info?

Je kan steeds terecht bij je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.

Gere­la­teer­de berichten

Mockup artikel de tijd werknemers

Zie­ke werk­ne­mer kost bedrijf straks 1.700 euro extra

Pers
16.04.2025

Bedrijven die binnenkort twee maanden lang 30 procent van de uitkeringen aan langdurig zieke werknemers moeten betalen, kunnen een extra factuur van ongeveer 1.700 euro bruto per persoon verwachten. In De Tijd geven onze collega's, General Manager Health Care Bob Duys en Product Developer Health Care Astrid Saenen, meer uitleg met behulp van duidelijke cijfers en statistieken.

Lees meer
Lees meer over Zieke werknemer kost bedrijf straks 1.700 euro extra
Aesthetic Minimal Laptop On Table Mockup Instagram Post 5

Laat uw werk­ge­ver mee­be­ta­len voor uw gezondheid

Pers
28.03.2025

Steeds meer werknemers willen een tandzorg- of een andere gezondheidsverzekering via de werkgever. Die kan zo'n polis collectief aanbieden of via een cafetariaplan. Ook dat laatste is financieel interessant voor u. Consultant Health Care Steffi Petit en General Manager Health Care Bob Duys gaven in De Tijd meer uitleg over het succes daarvan.

Lees meer
Lees meer over Laat uw werkgever meebetalen voor uw gezondheid
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 2ffb3126 57b1 497e a2f1 394c8fdecf27

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen opbou­wen in een mul­ti-werk­ge­ver­s­pen­si­oen­fonds: wat is de meerwaarde?

Personen
26.03.2025

109 miljard euro. Zoveel geld is er opgebouwd aan verworven pensioenreserves op 1 januari 2024 in ons land. Deze tweede pijler pensioenspaarpot wordt beheerd door twee types pensioeninstellingen. Volgens het sectorrapport van de FSMA beheren verzekeraars 88 miljard euro, terwijl de overige 21 miljard euro beheerd wordt door instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen (hierna pensioenfondsen genoemd). Het aantal ondernemingen dat kiest voor een eigen pensioenfonds slinkt. Steeds vaker opteert men voor een multi-werkgeverspensioenfonds. Hoe verklaren we deze evolutie en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen opbouwen in een multi-werkgeverspensioenfonds: wat is de meerwaarde?