Hoe écht deconnecteren tijdens je vakantie

De grens tussen werk- en privétijd vervaagt. Dit maakt het voor sommigen moeilijk om hun werk los te laten. Na de werkuren, in het weekend maar ook op vakantie. Hoe zorg je er als werkgever mee voor dat je werknemers na hun vakantie uitgerust en met een ontspannen gevoel weer aan de slag kunnen? Met deze 5 tips geef je hen de tools in handen om écht te deconnecteren.

FOLF11802

Heb je vrijaf? Laat je werk dan thuis. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet voor iedereen. Vakantie is nochtans het ideale moment om volledig te ontspannen en tot rust te komen. Zo krijg je terug energie, ervaar je minder stress en verbetert je welzijn.
Met volgende vijf adviezen zet je je medewerkers alvast op weg om geslaagd te deconnecteren.

1. Bereid je afwezigheid goed voor

Breng je collega’s tijdig op de hoogte van je vakantieplannen. Zo weet iedereen wanneer je afwezig bent en kan hier ook rekening mee gehouden worden. Denk ook aan de praktische zaken zoals je lopende taken doorgeven en een out-of-office instellen. Deze kleine voorbereidingen helpen je met een gerust hart op vakantie te vertrekken.

2. Bouw je werk langzaam af

De week voor je vakantie is vaak een hectische periode waarin nog vanalles moet gebeuren. Denk maar aan het inpakken, de route plannen, reispapieren in orde brengen, … Hierdoor heb je veel aan je hoofd naast je werk, waardoor je minder gefocust bent op het werk. Ons mentaal welzijn blijkt in deze periode ook veel lager te liggen. Bouw daarom de laatste week je werk rustig af en plan je agenda niet te vol. Zo maak je de overgang naar vakantiemodus voor jezelf aangenamer.

3. Zet je meldingen uit

Hoe verleidelijk het ook is, bekijk geen mails of gesprekken op vakantie. Zet al je meldingen uit en probeer jezelf even volledig los te koppelen van al het werkgerelateerde.

Sinds dit jaar is ook het recht op deconnectie ingevoerd, wat wil zeggen dat je werkgever je niet mag storen tijdens je vakantie. Tijd dus om ongestoord tot rust te komen.

4. Nieuwe ideeën? Schrijf ze op

Geeft de zon, de rust of de nieuwe omgeving jouw fantastische ideeën of inzichten over het werk? Super, de vakantie doet haar werk. Schrijf deze ideeën zeker op of sla ze op in je telefoon. Dan kan je er op een later tijdstip met een gerust hart op terugkomen.

5. Bouw voldoende rustmomenten in, ook tijdens het jaar

Vakantie zien we vaak als de ultieme periode om de batterijen op te laden. Goed dat je even tijd voor jezelf neemt, maar doe dit ook doorheen het jaar. Het is belangrijk om genoeg herstelmomenten in te lassen om de positieve effecten van deconnecteren te ervaren. Anders kan het effect van die zorgeloze vakantie al snel verdwenen zijn.

BloomUp en Vanbreda zorgen voor veerkrachtige medewerkers

Wil jij je medewerkers beter laten deconnecteren en leren hoe ze ook doorheen het jaar herstelmomenten kunnen inplannen? Vanbreda en BloomUp bieden een groeitraject aan om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Elke medewerker kan zelfstandig of onder begeleiding aan de slag gaan via de app en stap voor stap kennismaken met de knepen van deconnecteren.

Gere­la­teer­de berichten

MGOF04697

Dok­tr en Van­b­re­da Risk & Bene­fits maken samen zorg toe­gan­ke­lij­ker voor bedrij­ven en hun werknemers

Pers
07.11.2023

Vanbreda Risk & Benefits sluit een partnerschap met Doktr, de digitale dienstverlener in gezondheidszorg. Met een innovatief en lokaal verankerd dienstenaanbod, willen ze Belgische ondernemingen helpen om snel toegankelijke en kwalitatieve zorg te bieden aan hun werknemers. De gezamenlijke visie op hybride zorg en een dekking van videoconsultaties met huisartsen, versterkt het reeds uitgebreide gezondheidsaanbod van Vanbreda Risk & Benefits.

Lees meer
Lees meer over Doktr en Vanbreda Risk & Benefits maken samen zorg toegankelijker voor bedrijven en hun werknemers
KNSF05990

4 tips om men­taal wel­zijn bespreek­baar te maken op het werk

ESG
09.08.2023

Mentaal welzijn bespreekbaar maken op de werkvloer is een belangrijke uitdaging voor veel werkgevers. Weet je als organisatie niet hoe je dit aanpakt? Vanbreda Risk & Benefits en BloomUp bundelen de krachten om jouw organisatie hierin bij te staan. We geven je graag vier concrete tips om mee aan de slag te gaan.

Lees meer
Lees meer over 4 tips om mentaal welzijn bespreekbaar te maken op het werk
MASF26609

Men­taal wel­zijn: een belang­rij­ke uit­da­ging voor werkgevers

ESG
06.08.2023

Dat een goede mentale gezondheid van je werknemers belangrijk is om hun werk goed te kunnen uitvoeren, hoeven we je als caring employer niet te vertellen. Medewerkers die zich niet goed in hun vel voelen, hebben ook een groter risico om uit te vallen. Mentaal welzijn bespreekbaar maken op de werkvloer is daarom een belangrijke uitdaging voor veel werkgevers. Hoe pak je dat aan als organisatie en wat zijn de voordelen? Vanbreda Risk & Benefits en BloomUp bundelen de krachten om jouw organisatie hierin bij te staan.

Lees meer
Lees meer over Mentaal welzijn: een belangrijke uitdaging voor werkgevers