Duurzaamheid in de voedingsketen: hoe gaat je bedrijf om met nieuwe risico’s verbonden aan je groene ambities?

De roep om duurzaamheid in de voedingsindustrie klinkt luider dan ooit. Niet enkel consumenten geven steeds vaker de voorkeur aan producten die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd en verpakt. Ook de nieuwe Europese verordening inzake Verpakkingen en Verpakkingsafval (Packaging and Packaging Waste Regulation) voert de druk op bedrijven op. Wat houdt deze nieuwe wetgeving precies in? Welke duurzaamheidsinspanningen levert jouw onderneming en hoe blijf je ook in de toekomst goed beschermd?

U7353792727 Photorealistic image man in a grocery store selecti 0bbae275 2430 447a 8c39 1bc41fcc7b45

Nieuwe verordening beoogt lagere milieu-impact

Deze verordening, in voege sinds 11 februari 2025, vervangt de eerdere richtlijn (Packaging and Packaging Waste Directive 94/62/EG). Het heeft als doel de milieu-impact van verpakkingen te minimaliseren door striktere regels op te leggen voor de samenstelling, het ontwerp, de recycleerbaarheid en de herbruikbaarheid van verpakkingen. Een belangrijk verschil is dat een verordening direct van toepassing is in alle EU-lidstaten, zonder dat nationale overheden eigen invullingen kunnen geven. Dit zorgt voor een uniforme aanpak binnen de hele EU.

Een duurzamere productieketen

Voedingsbedrijven staan voor een uitdaging om de verduurzaming in hun verpakkingsproces door te trekken. Die uitdaging brengt ook kansen met zich mee. De kans om zich te onderscheiden, de merkwaarde te verhogen én nieuwe markten aan te boren.

Al die groene ambities brengen natuurlijk nieuwe risico’s met zich mee die zorgvuldig moeten worden overwogen. We identificeren er drie:

  • Complexiteit van traceerbaarheid

    Een cruciale pijler van duurzaamheid is traceerbaarheid. Consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt, hoe het is geproduceerd en welke impact dit heeft op het milieu en de lokale gemeenschappen.

    Het implementeren van een sluitend traceersysteem is een complex gegeven, zeker in een globale toeleveringsketen met talloze schakels. Bedrijven moeten investeren in technologie, processen en samenwerking met leveranciers om een transparante en betrouwbare keten te garanderen.

    Het falen hiervan kan leiden tot imagoschade, terugroepacties (= recalls) en juridische claims.
  • Nieuwe materialen

    De zoektocht naar duurzame verpakkingsmaterialen heeft geleid tot innovatieve oplossingen, zoals bioplastic, composteerbare verpakkingen en gerecyclede materialen. Veel voedingsbedrijven zijn absolute pioniers op dit vlak.

    Hoewel deze alternatieven veelbelovend zijn, brengen ze ook nieuwe risico's met zich mee. Zo kan bioplastic bijvoorbeeld specifieke eisen stellen aan de verwerkings- en recyclingprocessen, terwijl composteerbare verpakkingen niet altijd geschikt zijn voor de bestaande afvalverwerkingssystemen. Bovendien kan de migratie van stoffen uit gerecyclede materialen naar voedingsmiddelen een risico vormen voor de voedselveiligheid. De basisfunctie van een verpakking blijft natuurlijk om het product te beschermen tegen schimmels, bacteriën, enz.

  • Klimaatgrillen

    Klimaatverandering is een serieuze bedreiging voor de voedingsindustrie. Extreme weersomstandigheden, zoals droogte, overstromingen en hittegolven, kunnen de landbouwproductie negatief beïnvloeden. Dit kan leiden tot tekorten, prijsstijgingen en verstoringen in de toeleveringsketen.

    Bedrijven moeten zich voorbereiden op deze onzekerheden door te investeren in klimaatbestendige landbouwmethoden, diversificatie van de toeleveringsbronnen en risicomanagementstrategieën. Voor voedingsbedrijven zullen voornamelijk die twee laatste zaken vaak een grote impact hebben op het voortbestaan van het bedrijf, wanneer een rampspoed zich aandringt.

    Naast het effect op productie en toelevering, heeft het klimaat ook voelbare invloed in de markt van commercieel vastgoed. Het spreekt voor zich dat de schade veroorzaakt door klimaatverandering van invloed zijn op de bedrijfsresultaten en de bedrijfscontinuïteit van voedselverwerkende bedrijven of toeleveranciers. Eigenaren, exploitanten en beheerders moeten zich daarom bewust zijn van de nieuwe risico's. Wat is er wel en niet verzekerd bij overstromingen, extreme neerslag, droogte en storm? Zo kan het interessant zijn om bijvoorbeeld een klimaatanalyse te doen, en bestaande of toekomstige bouwplannen hieraan aan te passen.

Goed risicomanagement garandeert bedrijfscontinuïteit en duurzame groei

Investeren in duurzaamheid is essentieel voor de toekomst van de voedingsindustrie, maar het is ook belangrijk om de bijbehorende risico's te herkennen en te beheren. Een doordacht risicomanagement dringt zich op, net als een heroriëntering van de preventiemaatregelen.

Een adequate verzekeringsoplossing is hierbij onmisbaar. Heeft jouw bedrijf al eens stilgestaan bij volgende risico’s:

  • Productaansprakelijkheid: Zijn de risico's van nieuwe ingrediënten of verpakkingsmaterialen voldoende gedekt door je productaansprakelijkheidsverzekering?
  • Productcontaminatie: Ben je naast je aansprakelijkheid aan derden ook verzekerd voor de eigen schade in geval van contaminatie?
  • Bedrijfsschade: Ben je voorbereid op de financiële gevolgen van een verstoring in de toeleveringsketen als gevolg van klimaatverandering? Of na een cyberaanval? Of als gevolg van een storing in je koelinstallaties?
  • Milieuaansprakelijkheid: Zijn de risico's van milieuschade als gevolg van nieuwe productieprocessen (voldoende) gedekt?
  • Reputatieschade: Wat zijn de potentiële gevolgen van een negatieve publiciteit over de duurzaamheid van je producten of bedrijfsvoering?

Vanbreda Risk & Benefits: je onmisbare partner in risicomanagement

Het is van cruciaal belang dat je de risicomanagementstrategieën en verzekeringsoplossingen van je onderneming regelmatig evalueert en aanpast aan de veranderende risico's van een duurzame bedrijfsvoering.

Een grondige risicoanalyse, in samenwerking met een ervaren verzekeringsmakelaar, is aangewezen om ervoor te zorgen dat je voldoende beschermd bent tegen de financiële gevolgen van mogelijke schadeclaims, recalls en andere incidenten. Zo kan je met vertrouwen investeren in een duurzame toekomst.

Meer info?

Of graag advies op maat om je verzekeringen aan te passen aan de risico's van je duurzaamheidsinitiatieven? Neem vandaag nog contact met ons op

Gere­la­teer­de berichten

Picture1

Onze bos­plantac­tie in de pers

Pers
19.03.2025

Zestig vrijwilligers, waaronder een heel aantal collega's, verzamelden zondagochtend om 1.600 bomen te planten tussen de Appeldonkstraat en bedrijvenpark De Veert in Willebroek. De boomplantactie slaat twee vliegen in één klap. De Gazet van Antwerpen kwam ter plaatse voor een kort verslag.

Lees meer
Lees meer over Onze bosplantactie in de pers
ADSF45704

Cyber­aan­val­len: een groei­end risi­co voor de voedingsindustrie

Cyber en Fraude
18.03.2025

In 2024 registreerde Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van België, elke week een nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven. Dit betekent een stijging van maar liefst 64% ten opzichte van het voorbije jaar. Hoewel de meeste schadegevallen beperkt bleven tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Dit als gevolg van een bedrijfsstilstand. Deze cijfers tonen aan dat cyberaanvallen een steeds groter risico vormen voor bedrijven, ook in de voedingsindustrie.

Lees meer
Lees meer over Cyberaanvallen: een groeiend risico voor de voedingsindustrie
Cyber resized

Elke week één nieuw cybe­rin­ci­dent bij Bel­gi­sche bedrijven

Pers
13.03.2025

Cyberaanvallen treffen Belgische bedrijven harder dan ooit: Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van het land, registreerde vorig jaar elke week één nieuw cyberincident. Dat is een stijging van 64% ten opzichte van 2023. Hoewel drie vierde van de schade beperkt bleef tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Toch blijven veel bedrijven in ons land de risico's nog altijd onderschatten. De nieuwe Europese richtlijnen* om de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen op te krikken, moeten daar in 2025 verandering in brengen.

Lees meer
Lees meer over Elke week één nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven
JOSEF17014

Van­b­re­da onder­steunt Game of Stroke

Duurzaamheid
28.10.2024

AZ Groeninge op Hoog Kortrijk lanceert Game of Stroke, een digitaal spel voor 6- tot 10-jarigen. Kat BEFAST leert hen speels de symptomen van een beroerte herkennen en hoe te helpen. Vanbreda Risk & Benefits zorgde mee voor financiële ondersteuning bij de ontwikkeling van het spel. Je leest er meer over in het artikel van Het Laatste Nieuws.

Lees meer
Lees meer over Vanbreda ondersteunt Game of Stroke