Onzekerheid maakt de verzekeringsmarkt bikkelhard

Sinds 2019 kent de verzekeringswereld een duidelijke internationale marktverharding. Die leidt tot hogere verzekeringspremies en een gereduceerde verzekeringscapaciteit. We brengen in kaart welke elementen die verharding in de hand hebben gewerkt.

UUF19942

In 2018 sloot de verzekeringssector een periode van vijftien jaar zachte markt af. Dankzij veel (her)verzekeringscapaciteit aan lage prijzen konden bedrijven dekkingen kopen aan een goede prijs, met hoge verzekerde kapitalen, weinig uitsluitingen en lage vrijstellingen. Het einde van dit zachte tijdperk is te wijten aan een mix van elementen die stuk voor stuk te maken hebben met onzekerheid. Van de opkomst van nieuwe risico’s over de premie-inkomsten tot investeringsresultaten, telkens ontstaat de verharding vanuit een situatie die verzekeraars als potentieel té explosief inschatten.

1. Te hoge combined ratio’s

Een mooi voorbeeld van die onzekerheid is het eerste element dat tot de verharding heeft geleid: de combined ratio’s van de verzekeringsmaatschappijen. Een combined ratio krijg je wanneer je de som van uitgekeerde claims en bedrijfskosten deelt door de ontvangen premies. Is de uitkomst hoger dan 100%, dan loert de onzekerheid om de hoek. Vanaf dan kan een verzekeraar voor die bepaalde activiteit zijn verplichtingen niet langer nakomen. Op die manier geeft een combined ratio feilloos aan dat een verzekeringstak verlieslatend wordt: de premies volstaan niet meer om stijgende schades en werkingskosten te betalen (en ook nog marge te behouden). In de markt leidt dat zeer concreet tot hogere premies of tot situaties waarbij almaar meer verzekeraars beslissen om een specifieke activiteit niet langer in portefeuille te nemen.

2. Klimaat- en cyberschade zetten druk

Bovenop de traditionele risico’s die moeilijker verzekerbaar worden, komen enkele nieuwe, of beter gezegd ‘emerging’ risks. Stijgers met stip zijn het klimaat en de cybercriminaliteit. Dat ook deze emerging risks tot een marktverharding leiden, heeft niet enkel te maken met de vaststelling dat het klimaat verder opwarmt of cybercriminelen zich zeer actief tonen. De kern van het probleem zit deels ook in de historiek. Vandaag dekt een aparte cyberpolis een cyberincident af, maar in het verleden maakte het (goedkoop) deel uit van een traditionele brand- en/of aansprakelijkheidspolis. Het stijgend aantal schade-aangiften op basis van deze polissen, maar ook op basis van de de recentere aparte cyberpolissen, zorgt voor forse druk op de verzekeraars.

3. Lagere investeringsresultaten

Last but not least vielen ook de investeringsresultaten van de verzekeraars tegen. Zowel de minder lucratieve beleggingsresultaten van verzekeraars als de (institutionele) beleggers in verzekeringsaandelen voedden de onzekerheid in de markt en dat zorgden voor een daling van het werkingskapitaal en van de mogelijkheden om claims uit te betalen.

WIL 150x150
Wim Lanclus
Director General Management

Gere­la­teer­de berichten

Afbeelding multi masters group3

We appre­ci­ë­ren de snel­le en vlot­te interactie.

Testimonial
12.06.2025

Multi Masters Group biedt een brede waaier aan facilitaire diensten aan bedrijven en organisaties in heel België. Dankzij hun totaaloplossingen – van schoonmaak en technisch onderhoud tot security, safety, mobility en catering – kunnen klanten zich volledig focussen op hun eigen kernactiviteiten.

Lees meer
Lees meer over We appreciëren de snelle en vlotte interactie.
JOSEF04367

Stij­gen­de arbeids­on­ge­schikt­heid in Bel­gië: tijd voor een stra­te­gi­sche aanpak

Personen
10.06.2025

De cijfers zijn duidelijk: arbeidsongeschiktheid vormt een groeiende uitdaging in België. Meer dan een half miljoen mensen zijn langer dan een jaar afwezig van het werk, waarmee ons land tot de koplopers in Europa behoort op het vlak van langdurige inactiviteit door ziekte. Tijdens het recente Vanbreda symposium over arbeidsongeschiktheid werd deze evolutie onder de loep genomen. De boodschap was helder: het is tijd voor een doordachte en positieve aanpak, waarbij werkgevers een sleutelrol kunnen spelen.

Lees meer
Lees meer over Stijgende arbeidsongeschiktheid in België: tijd voor een strategische aanpak
IMG1

Van­b­re­da Risk & Bene­fits gaat een part­ner­ship aan met het Cen­tre for Excel­len­ce in Stra­te­gic Rewards van Vle­rick Busi­ness School

Pers
22.05.2025

Het Centre for Excellence in Strategic Rewards van Vlerick Business School is verheugd Vanbreda Risk & Benefits te verwelkomen als nieuwste bedrijfspartner vanaf 1 juli 2025. De nieuwe samenwerking is een belangrijke mijlpaal voor de opdracht van het Centrum om innovatief denken en geïntegreerde strategieën te stimuleren op het vlak van totale beloningen, en meer bepaald in het domein van verzekeringsgerelateerde voordelen en werknemerswelzijn.

Lees meer
Lees meer over Vanbreda Risk & Benefits gaat een partnership aan met het Centre for Excellence in Strategic Rewards van Vlerick Business School
DSC01076

Van­b­re­da Risk & Bene­fits plant de vlag nog ste­vi­ger in Oost- en West-Vlaanderen

Pers
22.05.2025

In de eerste helft van dit jaar verzilverde Vanbreda Risk & Benefits al meerdere acquisities. De groei concentreert zich vooral op Oost- en West-Vlaanderen. In zijn overnamestrategie mikt de verzekeringsmakelaar steeds op sterke, commerciële makelaars die een vaste waarde zijn in hun regio. CEO Pedro Matthynssens: “Die aanpak werpt zijn vruchten af en in 2025 maken we daardoor een bijzondere sprong. Maar liefst twee van onze dochterondernemingen gaan nu zelf succesvol op overnamepad. We creëren een waardevol ecosysteem als antwoord op de overnamepolitiek van private equity in de verzekeringsmakelaardij.”

Lees meer
Lees meer over Vanbreda Risk & Benefits plant de vlag nog steviger in Oost- en West-Vlaanderen
CTA Image

Van­b­re­da Risk & Bene­fits blijft de markt­evo­lu­tie op de voet volgen.

Indien u hierover vragen of bemerkingen heeft, dan helpen uw contactpersoon bij Vanbreda of Wim Lanclus u graag verder