Stijgende arbeidsongeschiktheid in België: tijd voor een strategische aanpak

De cijfers zijn duidelijk: arbeidsongeschiktheid vormt een groeiende uitdaging in België. Meer dan een half miljoen mensen zijn langer dan een jaar afwezig van het werk, waarmee ons land tot de koplopers in Europa behoort op het vlak van langdurige inactiviteit door ziekte. Tijdens het recente Vanbreda symposium over arbeidsongeschiktheid werd deze evolutie onder de loep genomen. De boodschap was helder: het is tijd voor een doordachte en positieve aanpak, waarbij werkgevers een sleutelrol kunnen spelen.

JOSEF04367

Een groeiende maatschappelijke uitdaging

Vandaag is meer dan 7,2% van de actieve Belgische bevolking langdurig ziek – dat zijn ruim 500.000 werknemers en zelfstandigen. Dit cijfer blijft jaar na jaar stijgen. De instroom van langdurig zieken overtreft de uitstroom, wat erop wijst dat de druk op onze arbeidsmarkt en sociale zekerheid verder zal toenemen als er geen structurele maatregelen worden genomen. Zonder ingrijpen dreigt dit aantal tegen 2035 op te lopen tot boven de 600.000.

Van kostenpost naar win-win: de noodzaak van preventie en re-integratie

Achter deze statistieken schuilen menselijke verhalen: medewerkers die worstelen met hun gezondheid en welzijn. De impact op de werkvloer is groot: verlies van productiviteit, stijgende kosten voor vervanging en een verstoorde bedrijfscontinuïteit.

Het is duidelijk dat een reactieve aanpak niet langer volstaat. We pleiten voor een holistische visie waarbij de focus verschuift van loutere schadebeperking naar proactieve preventie en ondersteunende re-integratie.

  • Preventie: Investeren in een gezonde werkomgeving, aandacht voor werkdruk, ergonomie en mentaal welzijn kan veel leed – en kosten – voorkomen.
  • Re-integratie: Wanneer een medewerker toch uitvalt, is een snelle en ondersteunende aanpak cruciaal. Een succesvol re-integratietraject is een strategische kans: het behoudt talent en ervaring binnen jouw organisatie en biedt de medewerker perspectief. Dit creëert een win-win situatie.

Samen werken aan een duurzame toekomst

De problematiek van arbeidsongeschiktheid staat hoog op de agenda, zowel bij werkgevers als bij de overheid. Het recente Vanbreda symposium bood een platform om inzichten van experten – gaande van de juridische implicaties van het regeerakkoord tot wetenschappelijke principes voor preventie en macro-economische analyses – te delen.

Het beheersen van arbeidsongeschiktheid vraagt om een gezamenlijke inspanning en een strategische blik. Door nu in te zetten op preventie en effectieve re-integratie, kunnen we samen werken aan een gezondere, duurzamere en inclusievere arbeidsmarkt.

Meer weten?

Extra handvaten nodig om te weten hoe je arbeidsongeschiktheid binnen jouw organisatie effectief kunt aanpakken? Neem contact op met je vertrouwde Vanbreda-adviseur voor inzichten en oplossingen op maat.

Gere­la­teer­de berichten

Mockup artikel de tijd werknemers

Zie­ke werk­ne­mer kost bedrijf straks 1.700 euro extra

Pers
16.04.2025

Bedrijven die binnenkort twee maanden lang 30 procent van de uitkeringen aan langdurig zieke werknemers moeten betalen, kunnen een extra factuur van ongeveer 1.700 euro bruto per persoon verwachten. In De Tijd geven onze collega's, General Manager Health Care Bob Duys en Product Developer Health Care Astrid Saenen, meer uitleg met behulp van duidelijke cijfers en statistieken.

Lees meer
Lees meer over Zieke werknemer kost bedrijf straks 1.700 euro extra
Aesthetic Minimal Laptop On Table Mockup Instagram Post 5

Laat uw werk­ge­ver mee­be­ta­len voor uw gezondheid

Pers
28.03.2025

Steeds meer werknemers willen een tandzorg- of een andere gezondheidsverzekering via de werkgever. Die kan zo'n polis collectief aanbieden of via een cafetariaplan. Ook dat laatste is financieel interessant voor u. Consultant Health Care Steffi Petit en General Manager Health Care Bob Duys gaven in De Tijd meer uitleg over het succes daarvan.

Lees meer
Lees meer over Laat uw werkgever meebetalen voor uw gezondheid
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 2ffb3126 57b1 497e a2f1 394c8fdecf27

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen opbou­wen in een mul­ti-werk­ge­ver­s­pen­si­oen­fonds: wat is de meerwaarde?

Personen
26.03.2025

109 miljard euro. Zoveel geld is er opgebouwd aan verworven pensioenreserves op 1 januari 2024 in ons land. Deze tweede pijler pensioenspaarpot wordt beheerd door twee types pensioeninstellingen. Volgens het sectorrapport van de FSMA beheren verzekeraars 88 miljard euro, terwijl de overige 21 miljard euro beheerd wordt door instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen (hierna pensioenfondsen genoemd). Het aantal ondernemingen dat kiest voor een eigen pensioenfonds slinkt. Steeds vaker opteert men voor een multi-werkgeverspensioenfonds. Hoe verklaren we deze evolutie en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen opbouwen in een multi-werkgeverspensioenfonds: wat is de meerwaarde?