Data zullen bepalen wat verzekerbaar blijft

Dat almaar meer risico’s op de harde verzekeringsmarkt niet of minder verzekerbaar worden, kan je niet los zien van de toenemende beschikbaarheid van data. De verhoogde transparantie door beschikbare data leidt tot een doorgedreven analyse die de verzekeringssector zeer sterk beïnvloedt.

Beeld voor artikel 4 rond data2

De beschikbaarheid van data wordt dankzij de evolutie naar de gedigitaliseerde wereld almaar groter. Deze genormaliseerde datastromen maken onze wereld een stuk transparanter. Denk maar aan hoe data op sociale media het onmogelijk maken om als bedrijf op vlak van duurzaamheid verstoppertje te spelen. Meer data en rapportering zorgen ervoor dat de ESG-uitdagingen voor alle bedrijven duidelijk en gelijk zullen zijn. Tegelijk zijn de data ook een troef bij het inschatten van de impact van Covid-19 en vormen ze een trigger voor een verdere marktverharding.

Databased underwriting

Tegelijk zal de beschikbaarheid van data ervoor zorgen dat verzekeraars zeer gericht kunnen analyseren welke risico’s ze nog onderschrijven. Daardoor zullen data meer algemeen klanten aanzetten om een duidelijker risicoprofiel van hun organisatie te maken. Blijkt uit de data dat je grondstoffen koopt bij een leverancier die bekendstaat om kinderarbeid of dat je supply chain zeer gevoelig is voor een pandemie, dan zal dat deel uitmaken van de databased underwriting van de verzekeraars.

Artificiële intelligentie

Die evolutie zet zich ook door in de klassieke verzekeringstakken. We constateren nu al dat een deel van de harde markt in brandverzekeringen op basis van big data en artificiële intelligentie heel goed kan observeren welk cumulrisico aan kapitaal op een bepaalde locatie wordt verzekerd. Het geeft brandverzekeraars vervolgens de kans om aan te geven dat het risico op die specifieke locatie voor hen te hoog is geworden.

Cyberselectiviteit

Wie data zegt, zegt uiteraard ook cybercriminaliteit. Meer data zorgen indirect voor een grotere kans op cyberaanvallen of -incidenten met gevolgen voor zowel de eigen omgeving als die van derden. Ook hier zal dat leiden tot selectiviteit omdat verzekeraars een bepaald type risico (bijvoorbeeld ransomware) al te vaak vaststellen en daarom beslissen het niet langer te onderschrijven.

WIL 150x150
Wim Lanclus
Director General Management

Gere­la­teer­de berichten

2024 07 15 mockup De Tijd

Ver­ze­ke­raars ver­wer­ken der­de meer claims voor water­over­last na klets­nat voorjaar

Pers
15.07.2024

Na het natste halfjaar ooit zagen Belgische verzekeraars het aantal schadeclaims voor wateroverlast tot 30 procent toenemen. Dat staat te lezen in De Tijd na een rondvraag bij diverse partijen. Ook collega’s Niels Bruers en Christel Kiebzak, experts in brandverzekeringen, werden bevraagd over de impact van het veranderende klimaat op de verzekeringsmarkt en specifiek op de dekking voor natuurrampen.

Lees meer
Lees meer over Verzekeraars verwerken derde meer claims voor wateroverlast na kletsnat voorjaar
Mockup artikel dekerf

Samen­wer­king tus­sen Dekerf en Van­b­re­da: een ide­aal sce­na­rio voor de bouwsector

Pers
02.07.2024

De overname van de verzekeringspoot van Dekerf & Partners door Vanbreda Risk & Benefits belooft een nieuwe dimensie in dienstverlening voor de bouwsector. In het magazine Algemene Aanneming & Ruwbouw van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (Faba) blikken Pascal Joosten Director Risk & Broker Services bij Vanbreda en Dirk Dekerf zaakvoerder Dekerf & Partners vooruit op de toekomst.

Lees meer
Lees meer over Samenwerking tussen Dekerf en Vanbreda: een ideaal scenario voor de bouwsector
XLGF01948

Een con­sul­ta­tie bij de huis­arts? Via Dok­tr heb­ben jouw mede­wer­kers met­een toe­gang tot medisch advies

Gezondheidszorg
26.06.2024

Steeds meer werkgevers ontwikkelen een gezondheidsbeleid dat rekening houdt met de noden van werknemers op vlak van fysieke en mentale gezondheid en welzijn. Deze positieve evolutie maakt dat gezondheidszorg toegankelijker wordt. En dat is goed nieuws want de Belgische gezondheidszorg wordt geconfronteerd met een belangrijke uitdaging: een tekort aan beschikbare huisartsen. Via ons partnership met Doktr kunnen jouw werknemers steeds een beroep doen op erkende huisartsen voor een teleconsultatie. Laagdrempelig en financieel voordelig.

Lees meer
Lees meer over Een consultatie bij de huisarts? Via Doktr hebben jouw medewerkers meteen toegang tot medisch advies
XLGF02703

Stij­ging van de mini­ma­le ren­de­ments­ga­ran­tie op aan­vul­len­de pensioenen

Personen
11.06.2024

De minimale rendementsgarantie op aanvullende pensioenen bedraagt sinds 2016 1,75%. Vanaf 1 januari 2025 zal de wettelijke rendementsgarantie na een lange tijd constant te zijn gebleven, stijgen naar 2,50%. Welke impact heeft deze stijging op de pensioenplannen in jouw onderneming?

Lees meer
Lees meer over Stijging van de minimale rendementsgarantie op aanvullende pensioenen