Terug naar het overzicht
7 oktober 2022
Videopodcast

Cyber insurance: de gevaren van digitalisering en hoe je je ertegen wapent

In de eerste aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we cybersecurity-expert Tom Van Britsom aan de microfoon. Tom is manager business development met een diepgewortelde interesse in cyber security en cyber insurance.

“De criminaliteit is verplaatst van een fysieke omgeving naar een digitale setting”

Cyberfraude veranderde enorm de laatste 10 jaar. Er zijn vandaag meer digitale diefstallen dan fysieke. Voeg daarbij de shift die de meeste bedrijven doormaakten. En je ziet meer virtuele schadegevallen dan ooit tevoren.

Hoe komt dat? De ongoing digitalisering van bedrijven en hun processen, zeker in combinatie met de coronacrisis, geeft veel cybercriminelen de ruimte om bepaalde organisaties te viseren.

Maar het doel blijft: zoveel mogelijk geld ontfutselen.

Cyber resized
De shift naar digitaal werken maakt dat bedrijven veel kwetsbaarder geworden zijn voor cyberfraude
Tom Van Britsom • Expert Cybersecurity

Welke soorten cybercriminaliteit zijn er?

Onder cyberfraude en -criminaliteit valt onder meer:

  1. Malware zorgt ervoor dat bepaalde bestanden worden versleuteld. Deze malafide software wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot jouw computersystemen.
  2. Ransomware is een vorm van malware. Bij ransomware zoekt een cybercrimineel naar de zwakste schakel in het verhaal. In veel gevallen zijn dat jouw werknemers. Ze worden dan om de tuin geleid om ergens op te klikken, waardoor de crimineel toegang krijgt tot bijvoorbeeld gevoelige data of het hele systeem blokkeert. Het einddoel van ransomware of gijzelsoftware is altijd hetzelfde: losgeld ontfutselen van jouw organisatie.
  3. Een DDoS-aanval gebeurt wanneer een crimineel probeert een leger computers naar jouw website, server of applicatie te sturen om de boel te doen crashen. Een beetje vergelijkbaar met duizend auto’s die over drie rijbanen worden verdeeld. Zoveel verkeer is gewoon erg moeilijk te verwerken.

Losgeld betalen of niet?

Stel: jouw organisatie viel ten prooi aan de cybermaffia. Het is altijd mogelijk dat criminelen een gaatje vinden in jouw systeem en losgeld eisen. Niets is 100% veilig. Maar geef je toe aan de eisen van de crimineel? Of laat je je niet manipuleren?

Ons advies is altijd om voet bij stuk te houden en geen losgeld te betalen. Reken op jouw IT-professionals om de schade maximaal te beperken. Neem jouw business continuity plan erbij en gebruik je gezond verstand om de juiste keuzes te maken.

De meeste bedrijven denken pas aan een cyberverzekering nadat ze een schadegeval hebben gehad

Preventie is key

Preventie is één van de belangrijkste assets waar bedrijven van kunnen gebruikmaken. Door jouw medewerkers bewust te maken van hun klikgedrag via online trainingen of workshops, ben je beter gewapend tegen cybercriminaliteit. En dat is al een goed begin.

Zelfs met een vlot draaiende IT-afdeling blijven de risico’s bestaan. Cybercriminelen komen vaak uit erg gewiekste organisaties die alles aanpassen in functie van jouw persoonlijke leefwereld. Alles triggert je om te klikken. En echt iedereen kan in de val lopen.

Een andere pijler van preventie is de confrontatie aangaan met een hypothetisch schadegeval:

  • Hoe ga je reageren?
  • Welke procedures/stappen volg je?
  • Welk business continuity plan is in voegen?

Een hulplijn als buffer

Een van de belangrijkste onderdelen van jouw cyber insurance is de hulplijn. Deze dienst loodst je zo vlot mogelijk door een pijnlijke situatie. Wat communiceer je naar de buitenwereld? Welke stappen doorloop je om van punt a naar punt b te komen?

Een goede verzekeringsoplossing voor cyber security vergoedt dus niet alleen jouw kosten, maar biedt ook de nodige assistentie.

Jouw bedrijf verzekeren tegen cyberfraude?

Cyberverzekering in 9 stappen
Bedrijven zijn soms verrast welke digitale processen ze allemaal gebruiken. Van boekhoudsoftware tot digitale beveiliging of het aansturen van een machine.
Tom Van Britsom • Expert Cybersecurity

Van mening dat jouw organisatie geen cyber insurance nodig heeft? Het antwoord op deze vraag is simpel. “Het zal mij nooit overkomen,” dat punt zijn we al ver voorbij. Of je nu een bandencentrale hebt of een online retailer bent: de risico’s zijn reëel.

Een boekhoudsysteem in huis? Of een aantal camera’s die de zaak monitoren? Een digitaal productiesysteem dat jouw producten verpakt? Als één van deze systemen stilvalt, stort het hele kaartenhuisje in elkaar. Een cyberverzekering is dus van vitaal belang.

Gere­la­teer­de berichten

Videpodcast re integratie

Video­pod­cast – Re-integratietrajecten

Videopodcast
31.03.2023

In de vijfde aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Evelyne Lauwers, expert arbeidsongeschiktheid, over wat re-integratietrajecten omvatten en waarom werkgevers bij ons aankloppen voor advies.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Re-integratietrajecten
Videpodcast oogstverzekering2

Video­pod­cast – Oogstverzekering

Videopodcast
27.02.2023

In de vierde aflevering van onze podcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Veerle Geudens, expert in landbouw en klimaat, over klimaatrisico’s. Ze gaat dieper in op hoe landbouw- en productiebedrijven zich via een oogstverzekering kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Oogstverzekering
Cyber laptop

Cyber­stu­die Van­b­re­da: bij 21% van de cybe­rin­ci­den­ten in 2022 was er voor meer dan 100.000 euro schade

Cyber en Fraude
13.02.2023

Belgische bedrijven zijn zich meer dan ooit bewust van digitale risico’s en zien de noodzaak in om zich hiertegen te beschermen via een cyberverzekering. Uit de schadecijfers van onze cyberportefeuille blijkt ook dat cyberincidenten Belgische bedrijven steeds duurder komen te staan. In 2022 lag de totale kost van 1 op 5 incidenten boven de 100.000 euro.

Lees meer
Lees meer over Cyberstudie Vanbreda: bij 21% van de cyberincidenten in 2022 was er voor meer dan 100.000 euro schade
Videpodcast verzekeren KMO

Video­pod­cast – Ver­ze­ker je KMO

Videopodcast
16.01.2023

In de derde aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we KMO-verzekeringsexpert Jan Van Houtven aan de microfoon. Samen met hem kijken we naar het verzekeringslandschap in België en wat dit betekent voor jouw KMO.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Verzeker je KMO