Cyber insurance: de gevaren van digitalisering en hoe je je ertegen wapent

In de eerste aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we cybersecurity-expert Tom Van Britsom aan de microfoon. Tom is manager business development met een diepgewortelde interesse in cyber security en cyber insurance.

“De criminaliteit is verplaatst van een fysieke omgeving naar een digitale setting”

Cyberfraude veranderde enorm de laatste 10 jaar. Er zijn vandaag meer digitale diefstallen dan fysieke. Voeg daarbij de shift die de meeste bedrijven doormaakten. En je ziet meer virtuele schadegevallen dan ooit tevoren.

Hoe komt dat? De ongoing digitalisering van bedrijven en hun processen, zeker in combinatie met de coronacrisis, geeft veel cybercriminelen de ruimte om bepaalde organisaties te viseren.

Maar het doel blijft: zoveel mogelijk geld ontfutselen.

Cyber resized
De shift naar digitaal werken maakt dat bedrijven veel kwetsbaarder geworden zijn voor cyberfraude
Tom Van Britsom • Expert Cybersecurity

Welke soorten cybercriminaliteit zijn er?

Onder cyberfraude en -criminaliteit valt onder meer:

  1. Malware zorgt ervoor dat bepaalde bestanden worden versleuteld. Deze malafide software wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot jouw computersystemen.
  2. Ransomware is een vorm van malware. Bij ransomware zoekt een cybercrimineel naar de zwakste schakel in het verhaal. In veel gevallen zijn dat jouw werknemers. Ze worden dan om de tuin geleid om ergens op te klikken, waardoor de crimineel toegang krijgt tot bijvoorbeeld gevoelige data of het hele systeem blokkeert. Het einddoel van ransomware of gijzelsoftware is altijd hetzelfde: losgeld ontfutselen van jouw organisatie.
  3. Een DDoS-aanval gebeurt wanneer een crimineel probeert een leger computers naar jouw website, server of applicatie te sturen om de boel te doen crashen. Een beetje vergelijkbaar met duizend auto’s die over drie rijbanen worden verdeeld. Zoveel verkeer is gewoon erg moeilijk te verwerken.

Losgeld betalen of niet?

Stel: jouw organisatie viel ten prooi aan de cybermaffia. Het is altijd mogelijk dat criminelen een gaatje vinden in jouw systeem en losgeld eisen. Niets is 100% veilig. Maar geef je toe aan de eisen van de crimineel? Of laat je je niet manipuleren?

Ons advies is altijd om voet bij stuk te houden en geen losgeld te betalen. Reken op jouw IT-professionals om de schade maximaal te beperken. Neem jouw business continuity plan erbij en gebruik je gezond verstand om de juiste keuzes te maken.

De meeste bedrijven denken pas aan een cyberverzekering nadat ze een schadegeval hebben gehad

Preventie is key

Preventie is één van de belangrijkste assets waar bedrijven van kunnen gebruikmaken. Door jouw medewerkers bewust te maken van hun klikgedrag via online trainingen of workshops, ben je beter gewapend tegen cybercriminaliteit. En dat is al een goed begin.

Zelfs met een vlot draaiende IT-afdeling blijven de risico’s bestaan. Cybercriminelen komen vaak uit erg gewiekste organisaties die alles aanpassen in functie van jouw persoonlijke leefwereld. Alles triggert je om te klikken. En echt iedereen kan in de val lopen.

Een andere pijler van preventie is de confrontatie aangaan met een hypothetisch schadegeval:

  • Hoe ga je reageren?
  • Welke procedures/stappen volg je?
  • Welk business continuity plan is in voegen?

Een hulplijn als buffer

Een van de belangrijkste onderdelen van jouw cyber insurance is de hulplijn. Deze dienst loodst je zo vlot mogelijk door een pijnlijke situatie. Wat communiceer je naar de buitenwereld? Welke stappen doorloop je om van punt a naar punt b te komen?

Een goede verzekeringsoplossing voor cyber security vergoedt dus niet alleen jouw kosten, maar biedt ook de nodige assistentie.

Jouw bedrijf verzekeren tegen cyberfraude?

Cyberverzekering in 9 stappen
Bedrijven zijn soms verrast welke digitale processen ze allemaal gebruiken. Van boekhoudsoftware tot digitale beveiliging of het aansturen van een machine.
Tom Van Britsom • Expert Cybersecurity

Van mening dat jouw organisatie geen cyber insurance nodig heeft? Het antwoord op deze vraag is simpel. “Het zal mij nooit overkomen,” dat punt zijn we al ver voorbij. Of je nu een bandencentrale hebt of een online retailer bent: de risico’s zijn reëel.

Een boekhoudsysteem in huis? Of een aantal camera’s die de zaak monitoren? Een digitaal productiesysteem dat jouw producten verpakt? Als één van deze systemen stilvalt, stort het hele kaartenhuisje in elkaar. Een cyberverzekering is dus van vitaal belang.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 12

Video­pod­cast — Glo­bal Bene­fits Management

Videopodcast
07.06.2024

Via Global Benefits Management kan jouw organisatie eenvoudig wereldwijd een sterk employee benefits-pakket beheren. Deze gestructureerde, centrale aanpak zorgt voor een handig overzicht van alle benefits en geeft je de mogelijkheid om een aantrekkelijk pakket samen te stellen in de war for talent. Is de sociale zekerheid in één van de landen waar je een vestiging hebt onbestaand of te beperkt? Dan kan je je medewerkers via dit verzekeringspakket ook extra ondersteunen. Kristof Baertsoen, expert Employee Benefits, vertelt in de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd over de voordelen van Global Benefits Management.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Global Benefits Management
Videopodcast Marine

Video­pod­cast — Mari­tie­me verzekeringen

Videopodcast
12.04.2024

De dynamische en internationale sector van de maritieme verzekeringen omvat alles dat te maken heeft met het vervoer van passagiers per schip en van vracht via alle transportmiddelen: weg-, spoor-, lucht- en zeevervoer. Dit type verzekeringen is cruciaal om te zorgen dat de wereldwijde handel en logistiek vlot blijven lopen. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast vertelt verzekeringsexpert Dirk Maes over het belang van een geschikte dekking voor elk bedrijf in de logistieke toeleveringsketen. Hij bespreekt ook de unieke positie van de Belgische markt en de uitdagingen waaraan de maritieme sector het hoofd moet bieden bij de transformatie naar een groenere toekomst.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Maritieme verzekeringen
DIGF13681

De gemoeds­rust van een cyberverzekering

Pers
09.04.2024

Bij Vanbreda Risk & Benefits stellen we vast dat bedrijven steeds vaker een cyberpolis afsluiten door groeiende digitale bedreigingen en de toenemende afhankelijkheid van technologie. Collega's Jonas Mannaerts en Steven Dierckx lichten in Sterck magazine onder meer toe wat een cyberpolis inhoudt en vooral ook waarom werknemers de belangrijkste schakel zijn om cybercriminaliteit tegen te gaan.

Lees meer
Lees meer over De gemoedsrust van een cyberverzekering
Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Ambu­lant plan

Videopodcast
23.02.2024

Hoe zit het precies met de terugbetaling van kosten voor tandverzorging, een nieuwe bril of een scan? Je kan voor deze zogenaamde ‘ambulante kosten’ geen aanspraak maken op je hospitalisatieverzekering en je ziekenfonds zorgt slechts voor een beperkte terugbetaling. Omdat ambulante kosten hoog kunnen oplopen, biedt 43% van de Belgische werkgevers vandaag al een ambulant plan aan dat aan deze kosten tegemoet komt. In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, vertelt verzekeringsexpert Bert Van den Broeck over het belang en de voordelen van deze verzekering voor werkgevers en werknemers.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Ambulant plan