Terug naar het overzicht
9 juni 2023
Videopodcast

Mobiliteit in beweging: hoe ga je er als bedrijf mee om?

Mobiliteit in ons land is in volle ontwikkeling. Er zijn verschillende factoren die impact hebben op hoe we ons met z’n allen verplaatsen. Onder meer de verdichting van onze steden, de switch naar hybride werk, de klimaatverandering, technologische vernieuwingen, … Hoe gaat jouw bedrijf om met alle nieuwe vormen van mobiliteit? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich zowel voor het werk als privé veilig kunnen verplaatsen? Onze in-house mobiliteitsexperts Stephanie Deneef en Geert De Krem loodsen je in deze aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ doorheen de mobiliteitstrends en verzekeringsuitdagingen.

Wat is mobiliteit?

De term ‘mobiliteit’ is erg breed. We doelen daarmee op alle verplaatsingen die we maken om van plaats A naar plaats B te geraken. Dat kan met de auto zijn, maar evengoed met de fiets, speed pedelec, openbaar vervoer, vliegtuig of step. Onze manier van leven en werken heeft een grote invloed op hoe we ons verplaatsen, zowel in ons privé- als professioneel leven.

Nieuwe vormen van mobiliteit en werken = nieuwe risico’s

Het mobiliteitslandschap is de voorbije jaren al sterk veranderd. We spenderen fysiek minder tijd op kantoor. Telewerken kan voor velen onder ons van overal: in de living, een co-working, een koffiebar, tijdens een workation (= een samensmelting van vakantie en telewerken) in het buitenland, … Vele werkgevers stappen daarbij af van de 9 to 5-mentaliteit en introduceren flexibele werkuren. Een goede zaak voor de work-life balance. Tip: maak als werkgever én werknemer zeker goede afspraken over de werktijd en de werkplek zodat iedereen steeds optimaal verzekerd blijft.

Onze laptop is ons kantoor geworden.

Ook op vlak van transportmiddelen tekenen zich belangrijke evoluties af. Zo is de elektrificatie van de bedrijfsvloot stevig ingezet. Daarnaast zet de opmars van het gebruik van elektrische fietsen, speed pedelecs en elektrische steps zich verder en wint deelmobiliteit, zeker in stedelijke omgeving, aan interesse. Deze evoluties maken dat er nieuwe infrastructuur moet gebouwd worden en er ook nieuwe regelgeving nodig is.

Hoe zit het op verzekeringsvlak?

De nieuwe vormen van mobiliteit brengen vanzelfsprekend nieuwe risico’s met zich mee. Het wettelijk kader hinkt in sommige gevallen achterop, maar ook verzekeringsdekkingen zijn niet automatisch afgestemd op de veranderende mobiliteit.

Enkele voorbeelden:

  • Een ongeval met een speed pedelec tijdens het woon-werktraject veroorzaakt doorgaans zwaardere letsels dan met een gewone fiets. We stellen vast dat ook de frequentie van ongevallen toeneemt.
  • Bij een arbeidsongeval moet het slachtoffer drie zaken kunnen aantonen: het ongeval, het letsel en dat het ongeval gebeurde tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Op kantoor is dit vaak veel eenvoudiger dan bij thuiswerk.

Preventie, preventie, preventie

Om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers veilig de baan op kunnen, neemt de nood aan preventie toe. Zowel de overheid als de verzekeringssector buigen zich over dit complexe mobiliteitsvraagstuk. Ook als werkgever kan je hierin een belangrijke rol opnemen door bijvoorbeeld opleidingen rond fietsveiligheid te organiseren.

Verzekeraars zullen in de toekomst nog meer rekening houden met de preventie-inspanningen van bedrijven.

Met een flexibel mobiliteitsbudget kan je als werkgever mee je stempel drukken op het mobiliteitsbeleid. Door bepaalde incentives te installeren, kan je de keuze voor een bepaald transportmiddel aanmoedigen of net ontmoedigen. Denk daarbij onder meer aan fietslease – een fiscaal voordelige manier om een fiets te huren voor je woon-werkverkeer.

‘Mobility as a Service’ werkt verduurzaming van mobiliteit in de hand

Om de klimaatdoelstellingen te behalen, moeten we onze mobiliteit vergroenen en verduurzamen. Lease- en deelmobiliteit maken voor vele mobiliteitsexperts deel uit van de toekomstvisie op mobiliteit in ons land. We zullen steeds vaker afstappen van het bezit van een transportmiddel en ad hoc kiezen voor een mobiliteitsmix die bij onze behoeften past. Concepten als ‘Mobility as a Service’ en ‘EASCY’ (= Elektrisch, Autonoom, Shared, Connected en Yearly updated) hebben intussen al het levenslicht gezien. Dergelijke technologische innovaties zullen ons toelaten om ons op een duurzame, efficiënte en slimme manier te verplaatsen.

Tegen 2030 zullen we 1 op 3 km met z’n allen afleggen via deelmobiliteit.

De toekomst van mobiliteitsverzekeringen

Als verzekeringsmakelaar volgt Vanbreda de trends en veranderingen op de voet, omdat ze invloed hebben op onze dienstverlening. Zo hebben vele bedrijven de voorbije jaren al de shift ingezet naar hybride en elektrische bedrijfswagens. Dit brengt voor de verzekeringssector de nodige uitdagingen met zich mee. Met de komst van zelfrijdende voertuigen zullen ook de premies wellicht onder druk komen te staan en zal er meer nadruk zijn op (cyber)aansprakelijkheid. Omdat mobiliteit en verzekeringen zo nauw met elkaar verweven zijn, evolueren we steeds meer naar een geïntegreerde B2B-service waarbij gebruikers een snelle, intuïtieve en gestroomlijnde dienstverlening verwachten.

TDE
Stephanie Deneef
Senior Broker Corporate & International
Medewerkers 7283
Geert De Krem
Executive Risk Solution Manager Accident

Gere­la­teer­de berichten

Eli youtube snippet

Video­pod­cast — Bouwsector

Videopodcast
31.08.2023

De bouwsector evolueert continu. De meeste bouwprojecten en infrastructuurwerken worden niet alleen groter, de bouwrisico’s worden ook complexer. Een goede samenwerking wordt hierdoor alsmaar belangrijker. Met zoveel betrokken partijen is het soms moeilijk scherp te stellen wie waarvoor verantwoordelijk is. In deze nieuwe aflevering van de videopodcast Succes Verzekerd, vertelt collega Eli Hemelaer over de evoluties en uitdagingen in de bouwsector. Als verzekeringsexpert in bouwrisico’s pleit hij voor een geïntegreerde verzekeringsaanpak die maximale transparantie garandeert voor elke bouwpartij.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Bouwsector
MASF04471

Tele­werk van­uit het bui­ten­land: nieuw Euro­pees kade­r­ak­koord van­af 1 juli 2023

Personen
04.07.2023

Door de coronacrisis is hybride werken in een stroomversnelling geraakt. Arbeidsrelaties met een grensoverschrijdend karakter kunnen knelpunten ondervinden qua toepasselijk sociaal zekerheidsstelsel met bijhorende impact op de employee benefits plannen inzake pensioen, arbeidsongeschiktheid en gezondheidszorgen waarbij uw werknemers aangesloten zijn.

Lees meer
Lees meer over Telewerk vanuit het buitenland: nieuw Europees kaderakkoord vanaf 1 juli 2023
Videpodcast re integratie

Video­pod­cast – Re-integratietrajecten

Videopodcast
31.03.2023

In de vijfde aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Evelyne Lauwers, expert arbeidsongeschiktheid, over wat re-integratietrajecten omvatten en waarom werkgevers bij ons aankloppen voor advies.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Re-integratietrajecten
Videpodcast oogstverzekering2

Video­pod­cast – Oogstverzekering

Videopodcast
27.02.2023

In de vierde aflevering van onze podcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Veerle Geudens, expert in landbouw en klimaat, over klimaatrisico’s. Ze gaat dieper in op hoe landbouw- en productiebedrijven zich via een oogstverzekering kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Oogstverzekering