Mobiliteitsrisico's: Hoe uw medewerkers veilig op weg sturen

Mobiliteit evolueert razendsnel. Het verkeer wordt steeds drukker en de manier waarop uw medewerkers zich verplaatsen valt niet meer te herleiden tot het klassieke auto-, trein- en busverkeer. Dat betekent dat u als werkgever – vanuit het Duty of Care-principe – de taak hebt om te kijken hoe u uw medewerkers kunt beschermen tegen nieuwe mobiliteitsrisico’s.

Mobi­li­teits­ri­si­co’s: Hoe uw mede­wer­kers vei­lig op weg sturen

Vul jouw gegevens in en download het document.

xperts stellen vast dat het mobiliteitslandschap verandert onder invloed van de coronacrisis. Belgen grijpen vaker naar de fiets, tegelijkertijd wint ook de wagen opnieuw aan populariteit. Een aangepast mobiliteitsbeleid helpt uw bedrijf om de mobiliteitsrisico’s waarmee uw medewerkers dagelijks worden geconfronteerd goed in te schatten en in te dijken. Collega Erik Blankaerts, Deputy Director Accident en Car/Fleet, geeft in deze whitepaper tekst en uitleg bij de verschillende mobiliteitsrisico’s en -verzekeringen. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier.

Van thuiswerk tot expatriëring en van fiets tot vliegtuig

Of uw medewerkers aan het werk zijn op uw bedrijfssite, van thuis werken, op weg zijn van of naar het werk of zich voor een opdracht in het buitenland bevinden, als werkgever zorgt u voor een goede bescherming in geval van pech.

De mobiliteitsrisico’s waarmee uw medewerkers te maken hebben, verschillen naargelang het vervoersmiddel dat zij gebruiken. Voor een medewerker die met de auto naar het werk komt, is een andere aanpak vereist dan voor een medewerker die op een speedpedelec rijdt of te voet komt.

Het is bij de uitwerking van het mobiliteitsbeleid van uw bedrijf daarom belangrijk om de verschillende type vervoersmiddelen in kaart te brengen en een verzekeringsdekking af te sluiten die rekening houdt met al uw medewerkers. Weet dat u ook deelmobiliteit kan betrekken bij uw mobiliteitsplan: deelfietsen, – auto’s en zelfs -steps kunnen mee verzekerd worden.

Medewerkers sensibiliseren = duurzaam mobiliteitsbeleid

Omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen, raden wij u ook aan om binnen uw bedrijf te investeren in preventie.

Door uw medewerkers te sensibiliseren rond mobiliteitsrisico’s, verkleint u de kans op ongevallen. Dit kan door middel van opleidingen rond/over algemene verkeersveiligheid of het voorzien in onderhoud van hun vervoersmiddel, maar evengoed door hen te informeren over verkeerssituaties die impact hebben op hun professionele verplaatsingen (bijvoorbeeld tijdelijke werkzaamheden in de buurt van uw bedrijf).

Voor medewerkers die voor een korte periode of net langere tijd in het buitenland verblijven, bestaan er aangepaste programma’s die hen voorbereiden op hun verblijf. Deze worden aangeboden door professionele security providers gelinkt aan de reisbijstands- of expatverzekering die u voor uw medewerkers heeft afgesloten.

Sensibilisering kan in allerlei vormen maar is hoe dan ook cruciaal voor elk bedrijf dat inzet op een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Medewerkers 7533 1 150x150
Erik Blankaerts
Business Manager Risk Solutions

Gere­la­teer­de berichten

Beeld stephanie deneef voor website

Video­pod­cast — Inter­na­ti­o­na­le mobiliteit

Videopodcast
09.06.2023

Mobiliteit in ons land is in volle ontwikkeling. Er zijn verschillende factoren die impact hebben op hoe we ons met z’n allen verplaatsen. Onder meer de verdichting van onze steden, de switch naar hybride werk, de klimaatverandering, technologische vernieuwingen, … Hoe gaat jouw bedrijf om met alle nieuwe vormen van mobiliteit? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich zowel voor het werk als privé veilig kunnen verplaatsen? Onze in-house mobiliteitsexperts Stephanie Deneef en Geert De Krem loodsen je in deze aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ doorheen de mobiliteitstrends en verzekeringsuitdagingen.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Internationale mobiliteit
Videpodcast verzekeren KMO

Video­pod­cast – Ver­ze­ker je KMO

Videopodcast
16.01.2023

In de derde aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we KMO-verzekeringsexpert Jan Van Houtven aan de microfoon. Samen met hem kijken we naar het verzekeringslandschap in België en wat dit betekent voor jouw KMO.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Verzeker je KMO
Burenhinder

Buren­hin­der: ben je nog cor­rect verzekerd?

Aansprakelijkheid
26.10.2021

Sinds kort hebben rechters een pak nieuwe maatregelen tot hun beschikking om geschillen tussen buren en burenruzies op te lossen. Dergelijke conflicten hebben ook hun weerslag op verzekeringsnemers die zich hiervoor willen verzekeren. Robert Bernard, Senior Claims Advisor Construction bij Vanbreda Risk & Benefits, legt uit.

Lees meer
Lees meer over Burenhinder: ben je nog correct verzekerd?
I Stock 000026071702 small

Slechts 1 op 3 con­sul­tants ver­ze­kerd in beroepsaansprakelijkheid

Aansprakelijkheid
01.10.2021

IT- en businessconsultants zijn bij de snelst groeiende beroepsgroep in België, maar toch verzekert slechts een derde van hen zich tegen schade van contractuele aard. Het afsluiten van een verzekering beroepsaansprakelijkheid draagt nochtans bij tot de gemoedsrust voor consultants én opdrachtgevers.

Lees meer
Lees meer over Slechts 1 op 3 consultants verzekerd in beroepsaansprakelijkheid