NIS2: nieuwe wetgeving legt cyberveiligheid van bedrijven verder aan banden

Wat hebben de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber met elkaar gemeen? Het zijn vier factoren die het risicoprofiel van jouw onderneming beïnvloeden. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, bespreekt een panel van in-house experts hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Tom Van Britsom legt uit aan welke wettelijke vereisten ondernemingen moeten voldoen in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Elke onderneming en elke werkomgeving wordt digitaler. Dit brengt vele voordelen met zich mee zoals toegenomen efficiëntie en snelheid. De inburgering van thuiswerk bij vele organisaties, bevestigt deze trend. De keerzijde van digitalisering is dat cyberrisico’s toenemen. Nu de wetgever de vereisten op vlak van cyberbeveiliging verstrengt, worden bedrijven verplicht om hun inspanningen te verhogen

Digitale risico’s beïnvloeden cyberveiligheid

De modus operandi van vele bedrijven is de voorbije jaren sterk veranderd. Denk maar aan een productielijn die vandaag zo goed als digitaal wordt aangestuurd of administratie die met behulp van een digitaal boekhoudpakket wordt verwerkt.

Door de digitaliseringsgolf zijn de meeste bedrijven in bepaalde mate IT-bedrijven geworden. Dat maakt dat ze aantrekkelijker worden voor criminelen. Die hebben ook niet stilgezeten en storten zich massaal op phishingmails die leiden tot ransomware-aanvallen overal ter wereld.

Als een transporteur wordt gehackt, kan het gevolg zijn dat een product dagenlang niet kan geleverd worden in de supermarkt.

NIS2: nieuwe wetgeving sinds 2024

In 2024 werd binnen Europa de NIS2-wet ingevoerd. Deze verstrengde en verruimde versie van de initiële NIS-wetgeving uit 2016 heeft als doel om de inspanningen van bedrijven aan te scherpen op vlak van cyberveiligheid. Deze wetgeving bepaalt hoe bedrijven moeten omgaan met hun securitybeleid. De scope van bedrijven en sectoren werd uitgebreid. Waarbij de focus eerder lag op cruciale sectoren zoals ziekenhuizen, banken, energie en watervoorziening, richt NIS2 zich nu ook op sectoren zoals voeding, productie en transport.

NIS2 sectoren
*Bron: Centrum voor Cybersecurity België

Sancties bij niet-naleving

De NIS2-wetgeving wordt in België beheerd door het Centrum voor Cybersecurity (CCB). Ondernemingen die zich niet aan de wetgeving houden, kunnen te maken krijgen met een reeks maatregelen. Van adviezen, instructies, verboden, controles en boetes tot zelfs het ontheffen van bestuurders uit hun functie.

Blik op de toekomst

Zowel bedrijven als particulieren zullen almaar meer geconfronteerd worden met digitale risico’s. Naast de huidige wetgevingen zoals GDPR (bescherming van data en privacy), NIS en NIS2 (gericht op cybersecurity), wordt er continu gewerkt aan nieuwe wetgeving om de weerbaarheid tegen digitale risico’s te verhogen.

De volgende wetgeving die er zit aan te komen, is de cyber resilient act. Die zal focussen op producten die bedrijven produceren. De wet beoogt de garantie dat de software die bijvoorbeeld in een smartphone zit veilig is.

Ons advies

We raden ondernemingen aan om, met behulp van hun makelaar, cyberrisico’s zo optimaal mogelijk te beheren door in te spelen op drie aspecten:

  1. Een verzekeringsoplossing afsluiten die ondersteunt bij incidenten en zorgt voor een financieel vangnet.
  2. Trainingen voorzien zodat medewerkers phishingmails herkennen en er gepast op reageren.
  3. Workshops organiseren om je aan de hand van een realistische case voor te bereiden op een cyberincident en een actieplan uit te werken.

Gere­la­teer­de berichten

Afbeelding multi masters group3

We appre­ci­ë­ren de snel­le en vlot­te interactie.

Testimonial
12.06.2025

Multi Masters Group biedt een brede waaier aan facilitaire diensten aan bedrijven en organisaties in heel België. Dankzij hun totaaloplossingen – van schoonmaak en technisch onderhoud tot security, safety, mobility en catering – kunnen klanten zich volledig focussen op hun eigen kernactiviteiten.

Lees meer
Lees meer over We appreciëren de snelle en vlotte interactie.
Pers cyber tvb mei

Maak je bedrijf weer­baar­der tegen cyberaanvallen

Pers
12.05.2025

Bijna de helft van de Vlaamse ondernemingen was vorig jaar het slachtoffer van een cyberaanval. Door werknemers te sensibiliseren, zodat ze bijvoorbeeld weten op welke mails ze niet mogen klikken, maak je jouw kmo weerbaarder tegen hackers. Cyberexpert Tom Van Britsom gaf in De Tijd meer uitleg over welke preventieve maatregelen je kan nemen om je bedrijf te beschermen, onder meer door je medewerkers te trainen.

Lees meer
Lees meer over Maak je bedrijf weerbaarder tegen cyberaanvallen
ADSF45704

Cyber­aan­val­len: een groei­end risi­co voor de voedingsindustrie

Cyber en Fraude
18.03.2025

In 2024 registreerde Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van België, elke week een nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven. Dit betekent een stijging van maar liefst 64% ten opzichte van het voorbije jaar. Hoewel de meeste schadegevallen beperkt bleven tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Dit als gevolg van een bedrijfsstilstand. Deze cijfers tonen aan dat cyberaanvallen een steeds groter risico vormen voor bedrijven, ook in de voedingsindustrie.

Lees meer
Lees meer over Cyberaanvallen: een groeiend risico voor de voedingsindustrie
Cyber resized

Elke week één nieuw cybe­rin­ci­dent bij Bel­gi­sche bedrijven

Pers
13.03.2025

Cyberaanvallen treffen Belgische bedrijven harder dan ooit: Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van het land, registreerde vorig jaar elke week één nieuw cyberincident. Dat is een stijging van 64% ten opzichte van 2023. Hoewel drie vierde van de schade beperkt bleef tot 20.000 euro, liep 4% van de bedrijven meer dan 1 miljoen euro schade op. Toch blijven veel bedrijven in ons land de risico's nog altijd onderschatten. De nieuwe Europese richtlijnen* om de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen op te krikken, moeten daar in 2025 verandering in brengen.

Lees meer
Lees meer over Elke week één nieuw cyberincident bij Belgische bedrijven