Slechts 1 op 3 consultants verzekerd in beroepsaansprakelijkheid

IT- en businessconsultants zijn bij de snelst groeiende beroepsgroep in België, maar toch verzekert slechts een derde van hen zich tegen schade van contractuele aard. Het afsluiten van een verzekering beroepsaansprakelijkheid draagt nochtans bij tot de gemoedsrust voor consultants én opdrachtgevers.

I Stock 000026071702 small

In België zijn er al meer dan 125.000 IT- en businessconsultants, elk jaar komen er zo’n 4% bij. Van alle consultants is echter slechts 35% verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid (BA Beroep).

Volgens de Belgische wetgeving wordt beroepsaansprakelijkheid als volgt gedefinieerd:

De aansprakelijkheid in verband met intellectuele prestaties geleverd voor rekening van derden al dan niet tegen betaling van honoraria, zonder dat dit gepaard gaat met de uitvoering van een werk of de levering van een product door de verzekerden.

Expert beroepsaansprakelijkheid en senior account manager Chris De Beckker : “Concreet betekent dit dat de schade veroorzaakt aan derden en voortvloeiend uit een intellectuele beroepsfout in de uitoefening van de beroepsbezigheid door BA Beroep gedekt wordt.”

Voordelen beroepsaansprakelijkheid

De verzekering BA beroep heeft verschillende voordelen. Wij lijsten de drie belangrijkste op:

1. De verzekering is voor je opdrachtgever het signaal dat je professioneel werkt. Je dekt de risico’s in waaraan jij en de klant worden blootgesteld.

2. Vaak zorgen opdrachten voor druk, het geeft gemoedsrust om te weten dat eventuele fouten in de uitvoering ervan verzekerbaar zijn.

3. De financiële gevolgen van een schade van contractuele aard zijn afgedekt.

Voorbeelden uit de praktijk

Een rondvraag bij verschillende verzekeraars leverde onderstaande voorbeelden op van situaties waarin de verzekering BA beroep is tussengekomen. Let wel: deze cases zijn exemplatief. Elke case is verschillend en wordt individueel door de betrokken experten bekeken en beoordeeld.

  • Een IT-consultant ontwikkelt en verkoopt een op maat gemaakte software applicatie voor telefonietoepassingen aan een marktonderzoeksbureau. De klant van de verzekerde levert diensten aan bedrijven via het uitvoeren van telefonische enquêtes. Sinds een software-upgrade blijkt de klant geconfronteerd te worden met een groot aantal afgebroken telefoonverbindingen. De schade die de klant heeft opgelopen, gebaseerd op de tijd die medewerkers en interviewers verloren door de gebrekkige software, werd vergoed.
  • Een vertaalbureau begaat een fout bij een vertaling van het engels naar het nederlands in een handleiding. Deze schade is gedekt.
  • Een financieel tussenpersoon geeft foutief advies bij een beleggingsproduct.

Complementair met burgerlijke aansprakelijkheid

Het burgerlijk wetboek stelt dat je schade moet vergoeden die door jouw fout wordt veroorzaakt aan derden. Je stoot bijvoorbeeld een vaas om bij een klant. Dit is de burgerlijke aansprakelijkheid en die is van extra-contractuele aard. De beroepsaansprakelijkheid is van contractuele aard.

Nood aan een verzekering beroepsaansprakelijkheid?

Nieuwsgierig naar uw mogelijke premie? U kan hier uw premie berekenen en de voordelen bekijken van een polis beroepsaansprakelijkheid.

Als verzekeringsmakelaar geeft Vanbreda Risk & Benefits graag advies over hoe u gerust kunt ondernemen. Bent u consultant en hebt u nog geen verzekering beroepsaansprakelijkheid die u beschermt tegen schade van contractuele aard?

Gere­la­teer­de berichten

Videpodcast verzekeren KMO

Video­pod­cast – Ver­ze­ker je KMO

Videopodcast
16.01.2023

In de derde aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we KMO-verzekeringsexpert Jan Van Houtven aan de microfoon. Samen met hem kijken we naar het verzekeringslandschap in België en wat dit betekent voor jouw KMO.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Verzeker je KMO
Burenhinder

Buren­hin­der: ben je nog cor­rect verzekerd?

Aansprakelijkheid
26.10.2021

Sinds kort hebben rechters een pak nieuwe maatregelen tot hun beschikking om geschillen tussen buren en burenruzies op te lossen. Dergelijke conflicten hebben ook hun weerslag op verzekeringsnemers die zich hiervoor willen verzekeren. Robert Bernard, Senior Claims Advisor Construction bij Vanbreda Risk & Benefits, legt uit.

Lees meer
Lees meer over Burenhinder: ben je nog correct verzekerd?
Duty of Care

Duty of Care: hoe zorg je voor een opti­ma­le bescher­ming van al jouw medewerkers?

Aansprakelijkheid
08.01.2021

In deze uitdagende tijden is het nóg belangrijker om jouw medewerkers goed te beschermen. Zij zijn jouw grootste kapitaal. Hoe pak je jouw ‘Duty of Care’, oftewel jouw zorgplicht ten opzichte van jouw personeel, aan binnen jouw bedrijf? Maakt een aangepast beleid op vlak van personenverzekeringen al deel uit van jouw risk management?

Lees meer
Lees meer over Duty of Care: hoe zorg je voor een optimale bescherming van al jouw medewerkers?
Picture1

Mobi­li­teits­ri­si­co’s: Hoe uw mede­wer­kers vei­lig op weg sturen

Aansprakelijkheid
08.01.2021

Mobiliteit evolueert razendsnel. Het verkeer wordt steeds drukker en de manier waarop uw medewerkers zich verplaatsen valt niet meer te herleiden tot het klassieke auto-, trein- en busverkeer. Dat betekent dat u als werkgever – vanuit het Duty of Care-principe – de taak hebt om te kijken hoe u uw medewerkers kunt beschermen tegen nieuwe mobiliteitsrisico’s.

Lees meer
Lees meer over Mobiliteitsrisico's: Hoe uw medewerkers veilig op weg sturen
Business people working with a digital tablet in a 2021 09 02 06 42 18 utc

Down­load onze digi­ta­le vragenlijst

Vul hem in, stuur door en vraag je offerte snel aan via beroepsaansprakelijkheid@vanbreda.be

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.