Ambulante plannen fors in opmars : belang van een goede vergelijking

Ambulante plannen voor werknemers kennen de laatste jaren een duidelijke opmars in België. In 10 jaar tijd verdubbelde het aantal werkgevers dat een ambulant of tandzorgplan aanbiedt. Steeds meer werkgevers erkennen het belang van een ambulant plan voor hun werknemers om zich hiermee te onderscheiden op de arbeidsmarkt.

Ambulante plannen in opmars

Een ambulant of een tandzorgplan is voor werknemers een tastbaar voordeel en is dan ook een mooi uithangbord waarmee je je kan positioneren als ‘caring employer’. Bovendien heb je er als werkgever uiteraard alle belang bij dat jouw medewerkers gezond blijven door meer toegankelijke en betaalbare gezondheidszorgen.

Een hospitalisatieverzekering is al jarenlang ingeburgerd. Door de ontwikkelingen in het gezondheidsbeleid vallen echter steeds meer medische kosten buiten die hospitalisatieverzekering. Almaar vaker gebeuren medische behandelingen, ingrepen en onderzoeken immers niet meer in het ziekenhuis maar wel ambulant. Daarenboven wordt de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan preventieve zorg en well-being: werknemers zijn zich meer en meer bewust van het belang van een gezond leven en doen sneller een beroep op de hulp van dokters en specialisten. Ook dure tandzorgen, zoals orthodontie en tandprothesen, waarvan de meeste kosten ten laste blijven van de patiënt, doen het belang van een ambulante verzekering alleen maar toenemen.

Wist je trouwens dat ruim twee derde van de ziektekosten die ten laste blijven van de patiënt, ambulante kosten zijn? En dat op een ambulante kostenverzekering tot tien keer meer beroep wordt gedaan dan op een hospitalisatieverzekering, waardoor dit voor jouw werknemers een veel tastbaarder voordeel vormt? Meer details lees je in deze blog. Met een handige app wordt het indienen van medische kosten bovendien kinderspel.

En de kostprijs? Die hangt af van de waarborgen en de hoogte van de dekking. Je kan zowel een volledig ambulant plan als enkel een tandzorgplan afsluiten voor jouw personeelsleden. Daarbij kan je kiezen hoeveel en welk percentage van de ambulante kosten er per jaar maximaal terugbetaald worden. De sectorale loonmarge van 0,4% kan mogelijk gebruikt worden om zo’n plan in te voeren. Jouw account manager kan een aantal opties voor een plan op maat uitwerken.

Een ambulant of tandzorgplan betekent een duidelijke meerwaarde voor jouw werknemers. Zij krijgen als het ware een ‘cash’ loonvoordeel waar zij dagelijks gebruik van kunnen maken. Maar uiteraard moet een ambulant plan ook als een voordeel ervaren worden door jouw medewerkers zelf, anders schiet het zijn doel voorbij.

Het belang van een objectieve vergelijking

Een objectieve vergelijking van de verschillende ambulante plannen op de markt is van het allergrootste belang om te vermijden dat dit aanvullend loonvoordeel een lege doos blijft. De premie en de voordelen worden immers door meerdere elementen bepaald, zoals de gekozen waarborgen en eventuele uitsluitingen, de jaarlijkse tussenkomstplafonds, de terugbetalingspercentages, de wachttijden, enz. Een zorgvuldige vergelijking geeft je de mogelijkheid om na te gaan welke ambulante waarborgen het beste aansluiten bij jouw HR-beleid en budget, en of je voor een volledig ambulant plan dan wel voor een tandzorgplan zou kiezen.

Gere­la­teer­de berichten

Tak 6 resize

Tak 6 en tak 26: Hoe als onder­ne­ming jouw geld­re­ser­ves laten renderen?

Personen
20.04.2023

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je gelden fiscaal voordelig te besteden met zicht op een mooi rendement. Slim werken met overtollige reserves in plaats van deze te laten verdampen op de bedrijfsrekening is aangewezen. Maar wat zijn nog goede en fiscaal voordelige alternatieven voor jouw beschikbare gelden buiten de standaard aanvullende pensioenplannen als IPT en VAPZ?

Lees meer
Lees meer over Tak 6 en tak 26: Hoe als onderneming jouw geldreserves laten renderen?
934x700 klokkenluider

Klok­ken­lui­ders­wet: heeft jouw orga­ni­sa­tie al een intern meld­ka­naal op poten gezet?

Personen
09.03.2023

De klokkenluiderswet is recent in werking getreden. Deze wet voert een bescherming in voor personen die inbreuken melden op bepaalde regelgeving binnen een werkgerelateerde context. Valérie Rogge, Legal Consultant bij Vanbreda Risk & Benefits, licht de regelgeving toe.

Lees meer
Lees meer over Klok­ken­lui­ders­wet: heeft jouw orga­ni­sa­tie al een intern meld­ka­naal op poten gezet?
Ambulante plannen in opmars

Een gezond­heids­bud­get biedt een tast­ba­re meer­waar­de voor al uw medewerkers

Personen
19.12.2022

Dat het vandaag niet eenvoudig is voor de meeste bedrijven om talent aan te trekken, is wel duidelijk. De krapte op de arbeidsmarkt en de war for talent vormen een grote uitdaging. Met welk extralegaal voordeel kan u als werkgever vandaag het verschil maken? Ontdek de mogelijkheden om een ‘gezondheidsbudget’ te voorzien.

Lees meer
Lees meer over Een gezondheidsbudget biedt een tastbare meerwaarde voor al uw medewerkers
Videpodcast aanvullende pensioenen

Video­pod­cast — Aan­vul­len­de pensioenen

Videopodcast
14.11.2022

In de tweede aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we Pension Consultancy-expert Saskia Defreyne aan de microfoon. Saskia is een gevestigde waarde op vlak van advisering rond aanvullende pensioenen en heeft een uitgebreide kennis van de verzekeringssector en pensioenfondsen.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Aanvullende pensioenen