Aanvullende pensioenen: afschaffing korting van 50% op de responsabiliseringsbijdrage voor lokale besturen

Sinds 2019 worden lokale besturen aangemoedigd om een aanvullend pensioenstelsel in te voeren of te ontwikkelen ten voordele van hun contractuele personeelsleden. Als dit aanvullend pensioenplan onder meer voldoende hoog is, wat neerkomt op ten minste 3% inleg bij een vaste bijdrageplan, kan het lokale bestuur tot 50% korting verkrijgen op de responsabiliseringsbijdrage. Deze korting wordt door de meest recente pensioenhervorming aangepast om het financiële evenwicht van het Gesolidariseerd pensioenfonds te bewaren.

EBBF04338

Wat is de responsabiliseringsbijdrage?

Elk lokaal bestuur dat voor de financiering van zijn ambtenarenpensioenen aangesloten is bij het Gesolidariseerd pensioenfonds van lokale besturen, betaalt een basisbijdragevoet op de loonmassa van zijn statutaire medewerkers én een responsabiliseringsbijdrage.

De responsabiliseringsbijdrage is een aanvullende pensioenbijdrage die een lokaal bestuur moet betalen wanneer de pensioenlast van zijn gepensioneerde ambtenaren groter is dan de basispensioenbijdrage die het bestuur voor dat jaar betaalt.

Invoering korting op de responsabiliseringsbijdrage

De wet van 30 maart 2018 wijzigde het mechanisme van deze aanvullende pensioenbijdrage waarbij voortaan rekening werd gehouden met de gemaakte kosten voor de opbouw van het aanvullend pensioen ten voordele van de contractuele personeelsleden binnen de lokale besturen. Sindsdien kan de korting maximaal 50% bedragen.

De werkgevers die geen recht hebben op de vermindering – omdat zij voor hun contractuele personeelsleden hetzij geen aanvullend pensioen, hetzij een aanvullend pensioen dat niet aan de gestelde voorwaarden voldoet hebben voorzien – moeten een verhoogde responsabiliseringsbijdrage betalen, met een beperking van 100%. Dat betekent dat het totaal van hun te betalen bijdragen (basisbijdrage + verhoogde responsabiliseringsbijdrage) niet meer mag zijn dan het bedrag van de pensioenlasten die het Gesolidariseerd pensioenfonds voor de gepensioneerden van dat lokale bestuur draagt.

Groot succes

Meer en meer besturen hebben de afgelopen jaren een aanvullend pensioenstelsel ingevoerd ten voordele van hun contractuele personeelsleden om recht te kunnen hebben op de korting op hun responsabiliseringsbijdrage. Het aantal besturen dat geen recht had op een korting werd bijgevolg steeds kleiner, waardoor er niet kon worden doorgefactureerd of gecompenseerd. Zo ontstond een structureel financieel onevenwicht voor het Gesolidariseerd pensioenfonds vanaf 2023.

Wijzing aan de financiering van het Gesolidariseerd pensioenfonds

Eind december 2023 werd het onevenwicht al deels verholpen. Enerzijds door de korting op de responsabiliseringsbijdrage niet alleen meer te laten betalen door de besturen die geen recht hadden op een korting. Anderzijds ook door een dotatie te voorzien vanuit de uitgavenbegroting van de federale overheid.

Daarnaast schaft de recente wet op de pensioenhervorming de korting van 50% af zodat er geen tekorten meer kunnen ontstaan binnen het Gesolidariseerd pensioenfonds.

Bij de bepaling van het bedrag van deze maandelijkse voorschotten die betrekking hebben op de responsabiliseringsbijdrage van het lopende kalenderjaar, zal voortaan geen rekening meer worden gehouden met de aan het bestuur toegekende vermindering of opgelegde verhoging.

Meer info?

Je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits helpt je met plezier verder bij vragen.

Gere­la­teer­de berichten

Mockup artikel de tijd werknemers

Zie­ke werk­ne­mer kost bedrijf straks 1.700 euro extra

Pers
16.04.2025

Bedrijven die binnenkort twee maanden lang 30 procent van de uitkeringen aan langdurig zieke werknemers moeten betalen, kunnen een extra factuur van ongeveer 1.700 euro bruto per persoon verwachten. In De Tijd geven onze collega's, General Manager Health Care Bob Duys en Product Developer Health Care Astrid Saenen, meer uitleg met behulp van duidelijke cijfers en statistieken.

Lees meer
Lees meer over Zieke werknemer kost bedrijf straks 1.700 euro extra
Aesthetic Minimal Laptop On Table Mockup Instagram Post 5

Laat uw werk­ge­ver mee­be­ta­len voor uw gezondheid

Pers
28.03.2025

Steeds meer werknemers willen een tandzorg- of een andere gezondheidsverzekering via de werkgever. Die kan zo'n polis collectief aanbieden of via een cafetariaplan. Ook dat laatste is financieel interessant voor u. Consultant Health Care Steffi Petit en General Manager Health Care Bob Duys gaven in De Tijd meer uitleg over het succes daarvan.

Lees meer
Lees meer over Laat uw werkgever meebetalen voor uw gezondheid
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 2ffb3126 57b1 497e a2f1 394c8fdecf27

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen opbou­wen in een mul­ti-werk­ge­ver­s­pen­si­oen­fonds: wat is de meerwaarde?

Personen
26.03.2025

109 miljard euro. Zoveel geld is er opgebouwd aan verworven pensioenreserves op 1 januari 2024 in ons land. Deze tweede pijler pensioenspaarpot wordt beheerd door twee types pensioeninstellingen. Volgens het sectorrapport van de FSMA beheren verzekeraars 88 miljard euro, terwijl de overige 21 miljard euro beheerd wordt door instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen (hierna pensioenfondsen genoemd). Het aantal ondernemingen dat kiest voor een eigen pensioenfonds slinkt. Steeds vaker opteert men voor een multi-werkgeverspensioenfonds. Hoe verklaren we deze evolutie en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen opbouwen in een multi-werkgeverspensioenfonds: wat is de meerwaarde?