Tweede pijler pensioenen onder de loep: wat staat er in het federaal regeerakkoord?

Op 31 januari 2025 heeft de federale overheid een regeerakkoord gesloten. Hieronder geven we de belangrijkste maatregelen* mee van de hervormingen die de regering wil doorvoeren in het kader van de tweede pensioenpijler.

U7353792727 Photorealistic image family outdoors children playf 29fc6528 dc60 4e98 b814 f9002798509e

De maatregelen die de regering wil nemen, moeten nog omgezet worden in wetgeving vooraleer ze van toepassing zijn. Over de exacte wijze van omzetting en uitvoering is momenteel nog weinig geweten. De maatregelen kunnen dus nog onderhevig zijn aan wijzigingen. Wij volgen de verdere uitvoering van de maatregelen op en communiceren hierover zodra we meer weten.

Versterkt aanvullend pensioen

De regering wil inzetten op een verplicht aanvullend pensioen voor alle werknemers, waaronder ook de contractuelen in de publieke sector. De werkgeversbijdrage voor het verplicht aanvullend pensioen moet minstens 3% van het jaarloon bedragen tegen uiterlijk 2035.

De sectoren waar er nog niet aan de 3% voldaan wordt, zullen in dit kader ook een extra inspanning moeten leveren via sectorale akkoorden.

Herziening 80%-regel

De bijdragen die een werkgever betaalt in een aanvullend pensioenplan zijn slechts aftrekbaar als de som van het wettelijk pensioen en het aanvullend pensioen niet meer bedraagt dan 80% van het laatste normale jaarsalaris. Deze aftrekbeperking staat ook wel gekend als de 80%-regel. De 80%-regel geeft in de praktijk aanleiding tot heel wat interpretatie en discussie over de te gebruiken berekeningsparameters, wat op zijn beurt weer leidt tot rechtsonzekerheid.

Ook in dit regeerakkoord zijn er plannen om de 80%-regel te hervormen. De regering wil de 80%-regel berekenen op basis van identificeerbare en geactualiseerde parameters die rekening houden met de reeds gepresteerde loopbaan. Dit naar analogie met de berekening van de Wijninckx-bijdrage (= bijzondere heffing op hoge aanvullende pensioenen).

Fiscale behandeling rentes

Op basis van de huidige fiscale regelgeving is de opname van een aanvullend pensioen onder de vorm van een rente fiscaal minder voordelig dan de opname van het aanvullend pensioen onder de vorm van een kapitaal. De regering wil in dit kader onderzoeken hoe vermeden kan worden dat de opname van een aanvullend pensioen onder de vorm van een rente fiscaal nadelig is.

Verhoging Wijninckx-bijdrage

De Wijninckx-bijdrage is de bijzondere sociale zekerheidsbijdrage die de werkgever moet betalen wanneer voor ten minste één van zijn werknemers of zelfstandigen de betaalde bijdragen voor de opbouw van een aanvullend pensioen op jaarbasis de pensioendoelstelling overschrijden (= Wijninckx-drempel). De bijzondere sociale zekerheidsbijdrage bedraagt momenteel 3% en stijgt vanaf 1 januari 2028 naar 6%.

In haar regeerakkoord bepaalt de nieuwe regering dat de pensioenbijdragen boven de Wijninckx-drempel onderworpen zullen worden aan een hogere bijdrage. Het regeerakkoord preciseert echter niet of deze hogere bijdrage bovenop de reeds geplande verhoging van 3% naar 6% (vanaf 1 januari 2028) komt.

Verhoging solidariteitsbijdrage

De solidariteitsbijdrage is een bijdrage die door de pensioeninstelling wordt ingehouden op het brutobedrag van het aanvullend pensioen bij de uitkering ervan. Deze bijdrage bedraagt 0% tot 2%, afhankelijk van de hoogte van het totaal uitgekeerde pensioenbedrag.

In het regeerakkoord wordt voorzien dat er een verhoging komt van deze solidariteitsbijdrage. De verhoging zou enkel van toepassing zijn op het deel van het kapitaal boven de drempel van 150.000 euro. Hoeveel deze verhoging zal bedragen, wordt niet bepaald in het regeerakkoord.

Meer info?

Wij volgen deze maatregelen voortdurend op en informeren je zodra er meer duidelijkheid is over de uitvoering ervan.

Gere­la­teer­de berichten

Mockup artikel de tijd werknemers

Zie­ke werk­ne­mer kost bedrijf straks 1.700 euro extra

Pers
16.04.2025

Bedrijven die binnenkort twee maanden lang 30 procent van de uitkeringen aan langdurig zieke werknemers moeten betalen, kunnen een extra factuur van ongeveer 1.700 euro bruto per persoon verwachten. In De Tijd geven onze collega's, General Manager Health Care Bob Duys en Product Developer Health Care Astrid Saenen, meer uitleg met behulp van duidelijke cijfers en statistieken.

Lees meer
Lees meer over Zieke werknemer kost bedrijf straks 1.700 euro extra
Aesthetic Minimal Laptop On Table Mockup Instagram Post 5

Laat uw werk­ge­ver mee­be­ta­len voor uw gezondheid

Pers
28.03.2025

Steeds meer werknemers willen een tandzorg- of een andere gezondheidsverzekering via de werkgever. Die kan zo'n polis collectief aanbieden of via een cafetariaplan. Ook dat laatste is financieel interessant voor u. Consultant Health Care Steffi Petit en General Manager Health Care Bob Duys gaven in De Tijd meer uitleg over het succes daarvan.

Lees meer
Lees meer over Laat uw werkgever meebetalen voor uw gezondheid
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 2ffb3126 57b1 497e a2f1 394c8fdecf27

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen opbou­wen in een mul­ti-werk­ge­ver­s­pen­si­oen­fonds: wat is de meerwaarde?

Personen
26.03.2025

109 miljard euro. Zoveel geld is er opgebouwd aan verworven pensioenreserves op 1 januari 2024 in ons land. Deze tweede pijler pensioenspaarpot wordt beheerd door twee types pensioeninstellingen. Volgens het sectorrapport van de FSMA beheren verzekeraars 88 miljard euro, terwijl de overige 21 miljard euro beheerd wordt door instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen (hierna pensioenfondsen genoemd). Het aantal ondernemingen dat kiest voor een eigen pensioenfonds slinkt. Steeds vaker opteert men voor een multi-werkgeverspensioenfonds. Hoe verklaren we deze evolutie en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen opbouwen in een multi-werkgeverspensioenfonds: wat is de meerwaarde?
U7353792727 A wide angle photo of a team meeting between collea 5efaa5ec 37e6 4450 a40f 02c9a71cc2ee

Wat bete­kent de stij­ging van de wet­te­lij­ke ren­de­ments­ga­ran­tie op aan­vul­len­de pen­si­oe­nen voor jouw onderneming?

Personen
21.03.2025

Op de bijdragen voor het aanvullend pensioen moet de werkgever op grond van de Wet Aanvullende Pensioenen (WAP) een minimumrendement garanderen over de duurtijd van de aansluiting. Dat minimumrendement wordt jaarlijks op 1 juni berekend en gaat in op 1 januari van het daaropvolgende jaar. Sinds 2016 bedroeg dit rendement 1,75%; vanaf 2025 stijgt dit naar 2,50%. Wat is de impact hiervan op jou als werkgever?

Lees meer
Lees meer over Wat betekent de stijging van de wettelijke rendementsgarantie op aanvullende pensioenen voor jouw onderneming?