Een sector in continue beweging

De transport- en logistieke sector is een essentieel onderdeel van de Belgische economie. Hoe kan je jouw chauffeurs met een gerust gemoed de baan op sturen? En ben je je voldoende bewust van de aansprakelijkheid die je als bedrijf aangaat, bijvoorbeeld wanneer je goederen in bewaring neemt? In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, zoomen we in op de verzekeringsuitdagingen voor transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Verzekeringsexpert Jean-Christophe Demeure vertelt over de bekende en nieuwe risico’s. Ook de switch naar digitalisering en hernieuwbare energie in deze sector komt aan bod.

De vier risico’s van elk transportbedrijf

Als bedrijf in de transport- en logistieke sector, zijn er vier klassieke risico’s waarvoor je doorgaans een verzekeringsoplossing afsluit:

  1. Je werknemers: je bent in België verplicht hen te beschermen voor hun arbeidsongevallen.
  2. Je wagenpark: je bent in ons land verplicht om een BA-auto af te sluiten, maar kan ook een omniumverzekering nemen voor alle voertuigen in de vloot.
  3. De kostbare lading die je chauffeurs veilig van punt A naar punt B brengen.
  4. Je aansprakelijkheid als bedrijf: het uitbatingsrisico dat je als transportbedrijf draagt.

Rijd je niet vast in je aansprakelijkheid

Risico’s waar doorgaans onvoldoende bij wordt stilgestaan, zijn de aansprakelijkheden van de transporteurs verbonden aan andere activiteiten dan zuiver transport (leveren van goederen). Bied je nog een bijkomende dienstverlening aan bijvoorbeeld de bewaarneming van goederen in je loods of manipulatie (herverpakken of labelen) van de goederen? Zorg er dan voor dat die nevenactiviteit eveneens correct verzekerd is. Zo kom je bij een schade niet voor verrassingen te staan.

Sta je als transporteur in voor de herstellingen aan je wagenpark en bied je die service ook aan derden? Dan geeft dat een bijkomend risico waarvoor je niet standaard verzekerd bent.

Goede afspraken maken goede vrienden

Bij aanvang van de samenwerking goede afspraken maken? Dat is nog belangrijker wanneer zich later een schade voordoet. Idealiter kan je terugvallen op een schriftelijk contract tussen jou en je opdrachtgever dat zorgt voor een heldere afbakening van jouw aansprakelijkheden.

In de praktijk zien we dat grote internationale spelers vaak hoge eisen opleggen aan logistieke dienstverleners. We adviseren daarom om elk contract ook op voorhand goed te screenen, zodat je je bij elke opdracht bewust bent van het aansprakelijkheidsrisico dat je aangaat. Consulteer je makelaar om dit kritisch te bekijken, waar mogelijk de aansprakelijkheden in te perken en het restrisico gepast te verzekeren.

Verzekeringen garanderen de continuïteit van je bedrijf bij een schade

Met meer dan 10.000 bedrijven die samen meer dan 200.000 mensen tewerkstellen, is de transport- en logistieke sector één van de drijvende krachten in onze economie. Om als bedrijf te kunnen groeien, moet je vanzelfsprekend blijven investeren. Denk maar aan een uitbreiding van je wagenpark of de aankoop van opslagruimte. Investeringen houden nieuwe risico’s in, die je kan beperken met een aangepaste verzekering. Daarnaast zorgen verzekeringen ervoor dat je bedrijf na een zware schade kan blijven bestaan en je snel weer kan focussen op ondernemen.

Het wagenpark is het grootste kapitaal van een transportbedrijf.

De actuele uitdagingen in de transportsector

Transportbedrijven staan steeds meer onder druk, onder meer omwille van deze twee factoren:

  • Personeel: Het huidige tekort aan chauffeurs speelt vele bedrijven parten. Het behouden en opleiden van het personeel, is een extra aandachtspunt geworden. Opleiding op regelmatige basis zorgt ervoor dat chauffeurs hun job te allen tijde op de best mogelijke manier kunnen uitvoeren, wat het risico op ongevallen steevast verlaagt. Dit maakt onderdeel uit van een gedegen preventiestrategie.
  • Digitalisering: Loonadministratie, stockbeheer, communicatie met chauffeurs, … Het gebeurt ook in de transportsector vandaag steeds meer digitaal. Een positieve evolutie die heel wat tijd en manuele inspanning uitspaart, maar hoe ga je om met de digitale risico’s die daarbij komen kijken? Heb je al eens nagedacht over de impact van bijvoorbeeld een cyberaanval die jouw bedrijf enkele weken stillegt?

Met VanbredaConnect hebben we een beveiligd in-house platform ontwikkeld waarop klanten 24/7 snel en transparant informatie met ons kunnen uitwisselen.

Hoe ga je om met het financiële verlies na een cyberhacking van je computersysteem waardoor je vloot meerdere dagen of weken niet kan uitrijden?

Hoe verloopt de transitie naar duurzaamheid in de logistieke sector?

Elektrificatie van voertuigen, rijden op waterstof, LNG, … Het zijn allemaal evoluties die impact hebben op de huidige transportsector. De constructeurs en federaties onderzoeken volop de mogelijke pistes voor innovatie, maar we stellen wel twee snelheden vast:

  • Onder de lichte vrachten merken we dat de transitie naar elektrificatie al is ingezet. Het gaat dan veelal om bestelwagens die leveren in steden, die deze strikte vereisten opleggen.
  • Bij zwaar vervoer zoals trekkers en opleggers is de transitie nog niet doorgebroken.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 12

Video­pod­cast — Glo­bal Bene­fits Management

Videopodcast
07.06.2024

Via Global Benefits Management kan jouw organisatie eenvoudig wereldwijd een sterk employee benefits-pakket beheren. Deze gestructureerde, centrale aanpak zorgt voor een handig overzicht van alle benefits en geeft je de mogelijkheid om een aantrekkelijk pakket samen te stellen in de war for talent. Is de sociale zekerheid in één van de landen waar je een vestiging hebt onbestaand of te beperkt? Dan kan je je medewerkers via dit verzekeringspakket ook extra ondersteunen. Kristof Baertsoen, expert Employee Benefits, vertelt in de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd over de voordelen van Global Benefits Management.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Global Benefits Management
Videopodcast Marine

Video­pod­cast — Mari­tie­me verzekeringen

Videopodcast
12.04.2024

De dynamische en internationale sector van de maritieme verzekeringen omvat alles dat te maken heeft met het vervoer van passagiers per schip en van vracht via alle transportmiddelen: weg-, spoor-, lucht- en zeevervoer. Dit type verzekeringen is cruciaal om te zorgen dat de wereldwijde handel en logistiek vlot blijven lopen. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast vertelt verzekeringsexpert Dirk Maes over het belang van een geschikte dekking voor elk bedrijf in de logistieke toeleveringsketen. Hij bespreekt ook de unieke positie van de Belgische markt en de uitdagingen waaraan de maritieme sector het hoofd moet bieden bij de transformatie naar een groenere toekomst.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Maritieme verzekeringen
Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Ambu­lant plan

Videopodcast
23.02.2024

Hoe zit het precies met de terugbetaling van kosten voor tandverzorging, een nieuwe bril of een scan? Je kan voor deze zogenaamde ‘ambulante kosten’ geen aanspraak maken op je hospitalisatieverzekering en je ziekenfonds zorgt slechts voor een beperkte terugbetaling. Omdat ambulante kosten hoog kunnen oplopen, biedt 43% van de Belgische werkgevers vandaag al een ambulant plan aan dat aan deze kosten tegemoet komt. In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, vertelt verzekeringsexpert Bert Van den Broeck over het belang en de voordelen van deze verzekering voor werkgevers en werknemers.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Ambulant plan
Eli youtube snippet

Video­pod­cast — Bouwsector

Videopodcast
31.08.2023

De bouwsector evolueert continu. De meeste bouwprojecten en infrastructuurwerken worden niet alleen groter, de bouwrisico’s worden ook complexer. Een goede samenwerking wordt hierdoor alsmaar belangrijker. Met zoveel betrokken partijen is het soms moeilijk scherp te stellen wie waarvoor verantwoordelijk is. In deze nieuwe aflevering van de videopodcast Succes Verzekerd, vertelt collega Eli Hemelaer over de evoluties en uitdagingen in de bouwsector. Als verzekeringsexpert in bouwrisico’s pleit hij voor een geïntegreerde verzekeringsaanpak die maximale transparantie garandeert voor elke bouwpartij.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Bouwsector

Gere­la­teer­de inzichten

Beeld xavier en jc

Video­pod­cast — Trans­port & logistiek

Videopodcast
17.01.2024

De transport- en logistieke sector is een essentieel onderdeel van de Belgische economie. Hoe kan je jouw chauffeurs met een gerust gemoed de baan op sturen? En ben je je voldoende bewust van de aansprakelijkheid die je als bedrijf aangaat, bijvoorbeeld wanneer je goederen in bewaring neemt? In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, zoomen we in op de verzekeringsuitdagingen voor transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Verzekeringsexpert Jean-Christophe Demeure vertelt over de bekende en nieuwe risico’s. Ook de switch naar digitalisering en hernieuwbare energie in deze sector komt aan bod.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Transport & logistiek
Foto1

Ver­trou­wen als rode draad in de samen­wer­king tus­sen Trans­ports Fran­cis Rosi­è­re en Van­b­re­da Risk & Benefits

Testimonial
04.02.2019

Wanneer we de uitgestrekte landschappen van Luxemburg doorrijden, vergeten we haast dat we naar één van onze grootste transportklanten, gespecialiseerd in bitumen en stookolie, op weg zijn. Na het waarnemen van het adembenemend zicht in het pittoreske Léglise, bellen we aan en worden we hartelijk verwelkomd door Francis Rosière en zijn echtgenote Marie-Ange Flamant.

Lees meer
Lees meer over Vertrouwen als rode draad in de samenwerking tussen Transports Francis Rosière en Vanbreda Risk & Benefits

Ons team staat voor je klaar. Hoe kun­nen we jouw onder­ne­ming helpen?

Naam
Consent 
Consent2 
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.