Terug naar het overzicht
14 november 2022
Videopodcast

Aanvullende pensioenen: welke oplossing past bij jouw onderneming en hoe maak je er een concurrentieel voordeel van?

In de tweede aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we Pension Consultancy-expert Saskia Defreyne aan de microfoon. Saskia is een gevestigde waarde op vlak van advisering rond aanvullende pensioenen en heeft een uitgebreide kennis van de verzekeringssector en pensioenfondsen.

Aanvullend pensioen = aantrekkelijk loonvoordeel op lange termijn

Bovenop het wettelijk pensioen en het eventuele sectorpensioen, kan je als werkgever nog een aanvullend pensioen voorzien voor jouw werknemers. Een aanvullend pensioen is geen instant cashvoordeel; het is een voordeel op lange termijn. Het wordt vanzelfsprekend pas uitgekeerd wanneer de werknemer op pensioen gaat. Zowel voor werknemer als voor werkgever is het weliswaar fiscaal interessanter dan een loonsverhoging omwille van de mildere fiscaliteit.

Vertaal jouw verloningsbeleid naar jouw aanvullend pensioenplan

Als werkgever sta je regelmatig stil bij de verloningsprincipes die je wil hanteren binnen jouw bedrijf. Heb je er ook al over nagedacht om deze principes te implementeren in jouw aanvullend pensioenplan?

Een eerste stap is bepalen waar jouw onderneming voor staat. Ben je een caring employer, eerder cost driven of focus je op vrije keuze en autonomie van jouw medewerkers? Een duidelijke keuze voor één van de vele verloningsprincipes geeft niet alleen een sterke basis voor jouw aanvullend pensioenplan, het maakt het ook eenvoudiger om erover te communiceren naar jouw medewerkers.

Kies bewust voor een verzekeringsoplossing via tak 21 of tak 23 of voor een oplossing binnen een pensioenfonds

Een aanvullend pensioenplan is een collectief voordeel; je sluit het af voor al jouw werknemers. Welke verzekeringsoplossing het best bij jouw organisatie past, hangt sterk af van de risico-appetijt van jouw onderneming. Hoe kies je voor tak 21 of tak 23?

  • Bij een tak 21-verzekeringsoplossing stort de werkgever maandelijks een vaste bijdrage naar een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds. Deze instantie staat in voor het beheer en garandeert een vast rendement op de bijdrage. Een zeer veilige belegging, maar helaas eentje die in onze huidige economie niet veel opbrengt. De werkgever is daarentegen wel gebonden om een vast rendement uit te keren en zal in vele gevallen de dalende rente via de markt dus moeten compenseren.
  • Ondernemingen gaan daardoor op zoek naar alternatieven en komen steeds vaker terecht bij tak 23-oplossingen. Deze voorzien in een variabel rendement waardoor ze meer risico inhouden, maar op langere termijn vaak een hoger rendement opleveren.
  • Als alternatief voor tak 23-oplossingen kan jouw onderneming ten slotte opteren om het aanvullend pensioenplan onder te brengen in een pensioenfonds. Ook dit biedt een variabel rendement en hangt af van het resultaat van de onderliggende beleggingen.

Behoud controle over het kostenplaatje

Het type pensioenplan dat je als werkgever wil afsluiten, is meteen ook bepalend voor de kostprijs. Kies je voor een plan met vaste bijdrage per maand of liever een bepaald percentage op het loon? Of vind je een cash balance-plan geschikter als pensioentoezegging? Maatwerk is sowieso aanbevolen. Houd ook steeds de bestaande plannen en eventuele garanties uit het verleden die nog door verzekeraars zijn aangegaan in het achterhoofd.

Steeds vaker besteden bedrijven het beheer van hun pensioenplan uit aan een gespecialiseerde partner. De twee belangrijkste oorzaken zijn de aard van de materie, die is best complex, en de regelgeving vanuit de overheid die geregeld verandert.

Bij Vanbreda Risk & Benefits kunnen we je adviseren en begeleiden in deze materie. Op deze pagina lees je meer over onze in-house expertise waarop je een beroep kan doen en de actuariële diensten die we aanbieden.

Gebruik aanvullende pensioenen als concurrentieel voordeel

Trends op vlak van aanvullende pensioenen? Die zijn er wel degelijk. Door hierop in te spelen kan je je onderscheiden van jouw concurrenten.

  • We stellen al een tijdje een verschuiving vast bij organisaties van een tak 21-oplossing naar aan tak 23-oplossing. Geen roekeloze actie, maar een weloverwogen keuze om een andere aanpak te omarmen om het beoogde rendement op lange termijn te blijven behalen.
  • Uit recente enquête* blijkt dat de jongere generatie meer dan overtuigd is van de meerwaarde van een pensioen bovenop wat de overheid zal uitkeren op het einde van de loopbaan. Meer dan de helft zou zelfs bereid zijn salaris af te staan voor de opbouw van hun appeltje voor de dorst.
  • We zien dat ondernemingen vandaag vaker durven afstappen van klassieke oplossingen voor het beheer van hun aanvullend pensioenplan en dat de attractiviteit van multiwerkgeversfondsen stijgt. Dit is te verklaren door de volledige ontzorging op vlak van beheer en de governance, de toegelaten autonomie in het beleggingsbeleid van de werkgever en de schaalvoordelen.

*bron: de jongerenenquête van PensioPlus van 2021

50% van de jongeren is bereid om loon in te leveren om meer aanvullend pensioen op te bouwen
SADF 150x150
Saskia Defreyne
General Manager EB Account Management & Pension Consultancy

Gere­la­teer­de berichten

Beeld stephanie deneef voor website

Video­pod­cast — Inter­na­ti­o­na­le mobiliteit

Videopodcast
09.06.2023

Mobiliteit in ons land is in volle ontwikkeling. Er zijn verschillende factoren die impact hebben op hoe we ons met z’n allen verplaatsen. Onder meer de verdichting van onze steden, de switch naar hybride werk, de klimaatverandering, technologische vernieuwingen, … Hoe gaat jouw bedrijf om met alle nieuwe vormen van mobiliteit? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich zowel voor het werk als privé veilig kunnen verplaatsen? Onze in-house mobiliteitsexperts Stephanie Deneef en Geert De Krem loodsen je in deze aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ doorheen de mobiliteitstrends en verzekeringsuitdagingen.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Internationale mobiliteit
Tak 6 resize

Tak 6 en tak 26: Hoe als onder­ne­ming jouw geld­re­ser­ves laten renderen?

Personen
20.04.2023

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om je gelden fiscaal voordelig te besteden met zicht op een mooi rendement. Slim werken met overtollige reserves in plaats van deze te laten verdampen op de bedrijfsrekening is aangewezen. Maar wat zijn nog goede en fiscaal voordelige alternatieven voor jouw beschikbare gelden buiten de standaard aanvullende pensioenplannen als IPT en VAPZ?

Lees meer
Lees meer over Tak 6 en tak 26: Hoe als onderneming jouw geldreserves laten renderen?
Videpodcast re integratie

Video­pod­cast – Re-integratietrajecten

Videopodcast
31.03.2023

In de vijfde aflevering van onze videopodcast ‘Succes Verzekerd’ vertelt Evelyne Lauwers, expert arbeidsongeschiktheid, over wat re-integratietrajecten omvatten en waarom werkgevers bij ons aankloppen voor advies.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast – Re-integratietrajecten
934x700 klokkenluider

Klok­ken­lui­ders­wet: heeft jouw orga­ni­sa­tie al een intern meld­ka­naal op poten gezet?

Personen
09.03.2023

De klokkenluiderswet is recent in werking getreden. Deze wet voert een bescherming in voor personen die inbreuken melden op bepaalde regelgeving binnen een werkgerelateerde context. Valérie Rogge, Legal Consultant bij Vanbreda Risk & Benefits, licht de regelgeving toe.

Lees meer
Lees meer over Klok­ken­lui­ders­wet: heeft jouw orga­ni­sa­tie al een intern meld­ka­naal op poten gezet?