Continuïteitsrisico’s in de voedingssector: cybercrime (2/4)

Terwijl vroeger de meeste bedrijfsrisico’s binnen een bedrijf ontstonden, komen 90% van deze risico’s vandaag van buiten de onderneming. Dat geldt ook voor voedingsbedrijven. Een verzekering uitgewerkt op maat van uw bedrijfsrisico’s in combinatie met een Business Continuity Plan (BCP) brengen raad. Maar wat zijn nu de meest waarschijnlijke risico’s bij voedingsbedrijven?

Continuïteitsrisico’s in de voedingssector: cybercrime (2/4)

Deze maand belichten we elke week één risico dat een grote impact kan hebben op uw bedrijfswerking. Na het brandrisico bespreken we deze week het alomtegenwoordige risico van cybercrime. Waar moet u zich voor behoeden en hoe kan u zich preventief indekken? Ontdek het in dit tweede deel van onze reeks over continuïteitsrisico’s bij voedingsbedrijven.

Welke vormen van cybercrime komen vaak voor?

Bedrijven in de voedingssector worden steeds vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit. Alle mogelijke vormen van cybercrime kunnen ook bij uw bedrijf voorvallen en hebben vaak verstrekkende gevolgen.

Enkele voorbeelden van zowel interne als externe cybercrime:

  • Een cybercrimineel hackt het systeem van uw koelinstallatie en laat de temperatuur stijgen waardoor voedsel bederft of wordt geïnfecteerd.
  • Een virus wordt op de IT-server van uw bedrijf geplaatst, waardoor alle bestanden aangetast worden.  Of erger nog: een hacker blokkeert diezelfde bedrijfsgegevens en eist losgeld voor het opnieuw vrijgeven van uw data.
  • Ook factuurfraude rukt op: cybercriminelen maken de factuur van uw bedrijf na en vervalsen het rekeningnummer, waardoor uw cliënten nietsvermoedend geld storten op een verkeerde rekening.
  • Het hoeft weliswaar niet altijd om kwaad opzet te gaan. Zo kan een onopzettelijke handeling/fout van een medewerker er evengoed voor zorgen dat een datalek ontstaat naar de buitenwereld.

Hoe anticipeert uw bedrijf op cyberincidenten? Heeft u al een uitgekiend plan achter de hand of verwacht u niet dat uw bedrijf ten prooi valt aan cyberbendes?

Welke preventiemaatregelen kan uw bedrijf nemen?

Laten we één belangrijke misvatting de wereld uit helpen: nagenoeg elk bedrijf komt vandaag in het vizier van cybercriminelen. Het is daarom noodzakelijk proactief maatregelen te treffen. Van het nemen van back-ups van uw systemen tot het sensibiliseren van uw medewerkers.

Hoe begint u hieraan? Alle cyberrisico’s in kaart brengen, is voor vele bedrijven geen evidente opdracht. We raden u aan te starten met de uitwerking van een Business Continuity Plan (BCP). Deze handige management tool helpt u om alle aspecten van uw bedrijfswerking en de daaraan verbonden cyberrisico’s te analyseren en beter te controleren.

Als risicoconsultant zetten we u graag op weg met deze tips:

  • Start bij uw IT-infrastructuur: zorg ervoor dat alle servers optimaal beveiligd zijn en dat er steeds een back-up beschikbaar is van uw processen en uw klantgegevens. Dit is belangrijk om een snelle doorstart te garanderen in geval van een cyberincident.
  • Cybercriminelen richten zich op de zwakste schakel binnen uw onderneming: de mens. Denk aan phishing e-mails of telefoontjes die rechtstreeks bij uw medewerkers belanden. Ontwikkel daarom een beleid rond cybercrime. Creëer en train de bewustwording bij uw medewerkers zodat zij onveilige situaties herkennen en er correct op reageren.
  • Stel een goed communicatieplan op om alle belanghebbenden tijdig en correct te informeren bij een cyberincident. Zal u zelf op de voorgrond treden of schakelt u de hulp in van een professionele partij om u hierbij te assisteren? Communicatie tijdens een crisis is key, zeker voor uw bedrijfsimago. En een goede voorbereiding zal u veel tijd en kopzorgen besparen.

Hoe kan een cyberverzekering uw zorgen verlichten?

Een cyber- en fraudeverzekering beschermt uw bedrijf financieel tegen alle vormen van cybercriminaliteit zoals hackers, virussen en beveiligingslekken. Door het afsluiten van deze verzekering kan u bovendien rekenen op de hulp en het advies van crisis consultants wanneer zich een cyberincident voordoet. Een professioneel team dat u doorheen een cybercrisis begeleidt, is geen overbodige luxe.

We kunnen u uitvoerig vertellen hoe wij u als makelaar bijstaan bij een cyberincident, maar onze cliënten kunnen dat nog beter. Onze cliënt en voedingsbedrijf Dekeyser-Ossaer getuigt over de cyberaanval die zij in 2018 hebben meegemaakt. Ontdek hier hun ervaringen rond onze dienstverlening.

Meer weten over cybercrime in de voedingssector? Lees hier ons artikel over de 3 grootste cyberrisico’s waar voedingsbedrijven mee te kampen hebben.

Op woensdag 6 november 2019 organiseren wij samen met BDO ook een seminarie over fraude- en cyberrisico’s. Op een heel concrete manier zal daar worden toegelicht hoe u deze risico’s onder controle krijgt. Schrijf u vandaag nog in voor dit gratis evenement.

Gerrit Mets

Wij zijn er voor u.

Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in een verzekeringsoplossing op maat van uw bedrijf? Of ontvangt u graag gratis onze whitepaper over het BCP of onze cyberstudie 2019? Contacteer ons op 03 217 56 99 of via cybersecure@vanbreda.be.