Diefstal uit camionettes: plaag bij zelfstandigen

Het stelen van materialen uit camionettes is één van de snelst groeiende diefstalfenomenen in België. Uit cijfers van de politie blijkt dat er eind 2016 ongeveer 75% meer diefstallen geregistreerd werden dan in dezelfde periode in 2015. Welke preventieve maatregelen kunt u als aannemer treffen en hoe kunt u zich tegen dit onheil verzekeren?

Diefstal uit camionettes

De problematiek van diefstal uit camionettes is erg actueel. Unizo en de Bouwunie lanceerden eind 2016 in de provincie West-Vlaanderen zelfs een preventiecampagne onder de naam ‘Maak van je camionette geen etalage’. Hiermee wilden ze bouwaannemers tips geven om hun camionettes beter te beveiligen en zo diefstal van duur materiaal te helpen voorkomen.

In deze blog vertellen we u:

1. Hoe u zelf preventieve maatregelen kunt nemen om diefstal uit uw camionette te voorkomen.
2. Welke interessante verzekeringsoplossing er vandaag op de markt is om u te beschermen tegen de financiële schade als gevolg van diefstal uit uw bestelwagen.

Maatregelen om diefstal te voorkomen

Wekelijks worden zelfstandigen geconfronteerd met diefstal uit hun camionette. Nochtans kunt u het risico sterk verminderen door het nemen van een aantal preventieve maatregelen:

  • Parkeer uw camionette in een individuele garage of een afgesloten terrein.
  • Laat uw laaddeuren nooit openstaan, ook al moet u voortdurend laden of lossen.
  • Laat kostbare werktuigen en machines niet (zichtbaar) in uw camionette liggen.
  • Als u op de oprit parkeert, zorg er dan voor dat uw laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de poort of muur staan.

Verzekeringsoplossing voor financiële schade

Het nemen van preventieve maatregelen is de eerste stap om u te beschermen tegen de gevolgen van diefstal uit uw camionette. De tweede stap is het afsluiten van een goede verzekering.

Het verzekeren van materialen uit bestelwagens bleek lange tijd een leemte in het verzekeringslandschap. Door het recent in het leven roepen van de verzekering ‘Vervoer van goederen over de weg voor eigen rekening’, of kortweg V.E.R., heeft Vanbreda Risk & Benefits echter een passend antwoord klaar om de financiële schade als gevolg van een diefstal te dekken.

V.E.R. verzekert u voor schade aan de eigen goederen wanneer deze worden vervoerd met eigen middelen. Dit kan gaan om de machines, materialen en werktuigen die u gebruikt in het kader van uw beroepsactiviteit.

Hieronder lijsten we enkele waarborgen op die binnen de V.E.R. gedekt zijn.

U kunt onder meer een uitbetaling krijgen indien:

  • iemand uw voertuig en de goederen steelt
  • iemand heeft ingebroken in uw voertuig en de goederen steelt
  • iemand met geweld de goederen uit uw voertuig steelt
  • iemand met geweld uw voertuig en de goederen steelt
  • schade aan de goederen in uw voertuig veroorzaakt wordt door brand, bliksem of ontploffing.
Jesse Mertens

Klik hier voor meer informatie over de verzekering Vervoer van goederen over de weg voor eigen rekening of contacteer ons via 03 217 67 53 of cpl@vanbreda.be.