"Workshop cyber is eye opener voor veel klanten"

Al voor de derde keer organiseerden Vanbreda Risk & Benefits en BDO een workshop cybersecurity. “Onze klanten zijn zich vaak niet bewust dat ook hun organisatie het slachtoffer kan worden van een cyberaanval”, vertelt cyberspecialist Gerrit Mets. “Verschillende bedrijven hebben na de workshop meteen een cyberpolis afgesloten.”

“Workshop cyber is eye opener voor veel klanten”

Met workshops in Antwerpen, Gent en Zaventem hebben BDO en Vanbreda al meer dan 100 bedrijven bereikt. “Tijdens deze workshops vertellen we waarom organisaties zo kwetsbaar zijn voor cyberrisico’s en hoe bedrijfsleiders een constructieve dialoog met het IT-departement en andere collega’s kunnen opstarten”, vertelt coördinator Tom Van Britsom. “Aan de hand van cases leggen we uit hoe bedrijven zich tegen een cyberaanval kunnen beschermen en welke verzekeringsmogelijkheden er zijn om zich in te dekken tegen de financiële risico’s.”

Ethische hacking

“Bij BDO focussen we meer op consultancy”, vult security advisor Nick Huysmans aan. “Bedrijven kunnen bij ons terecht voor awareness training en disaster recovery plans. Wij maken bijvoorbeeld analyses van de servers of laten een ethische hacker los op de IT-infrastructuur om de zwakheden in het netwerk te identificeren en op te lossen.”

“Tijdens de workshop nodigen we bewust geen ethische hacker uit omdat veel mensen dan de draad na twee minuten kwijt zijn”, lacht Nick. “We tonen veel praktische cases zodat onze klanten meteen het belang van een goede cyber security policy inzien.”

Heel confronterend

Tijdens de workshop in Zaventem waren de klanten duidelijk onder de indruk van de presentaties. “Ik vond het heel confronterend om te zien welke impact een cyberaanval kan hebben op heel het bedrijf”, vertelt Olivia Vandenbrande van consultant Definam. “Als legal officer ben ik er zelf heel bewust mee bezig. Verdachte mails signaleer ik altijd meteen aan onze IT-mensen, maar de hackers worden steeds professioneler. We hebben al een cyberpolis voor onze productontwikkelaars, maar ons beleid moet nog verder worden uitgetekend voor alle bedrijven die met ons werken.”

Als claims & insurance officer bij terminal operator PSA Antwerp kent Frédéric van Tilburg het gevaar van hacking en andere cyberaanvallen. “Voor de container business ligt dit heel gevoelig”, vertelt hij. “Onze juridische dienst is volop bezig om de GDPR te implementeren en volgende week zullen we met Vanbreda samenzitten om de mogelijkheden van een lokale cyberpolis te bespreken. Ik kom mij hier alvast inwerken in de materie.”

Schrijf u in voor onze workshop

Wilt u ook weten welke impact een cyberaanval op uw bedrijf kan hebben? Schrijf u vandaag nog in voor onze workshop cybersecurity voor niet-technici op woensdag 11 oktober in Roeselare of laat uw gegevens achter zodat we u van volgende workshops op de hoogte kunnen houden.